S. Lavrovas pasišaipė iš britų armijos vado dėl Rusijos palyginimo su IS | Diena.lt

S. LAVROVAS PASIŠAIPĖ IŠ BRITŲ ARMIJOS VADO DĖL RUSIJOS PALYGINIMO SU IS

  • 14

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas šeštadienį pasišaipė iš britų sausumos pajėgų vado, pareiškusio, kad Rusija kelia didesnę grėsmę Didžiosios Britanijos saugumui nei  „Islamo valstybė“ (IS).

„Kalbant apie Didžiosios Britanijos generalinio štabo viršininko žodžius, negalime neleisti kažkam parodyti savo intelektinių gebėjimų," – per spaudos konferenciją Lisabonoje pareiškė S. Lavrovas.

„Jau girdėjome daugybę tokių pareiškimų iš Jungtinės Karalystės gynybos ministro, – sakė jis. – Negalime įtakoti britų vyriausybės sprendimų dėl žmonių, atsakingų už vadovavimą jų ginkluotosioms pajėgoms.“ 

Taip S. Lavrovas reagavo į generolo Marko Carleton-Smitho (Marko Karltono Smito) interviu laikraščiui „The Daily Telegraph“, kuriame jis įspėjo, kad „mūsų dienomis Rusija neabejotinai kelia daug didesnę grėsmę mūsų nacionaliniam saugumui nei islamo ekstremistai, tokie kaip „al Qaeda“ ir (IS)".

Pasak generolo, „Rusija sistemingai stengiasi aptikti Vakarų silpnąsias vietas, ypač kai kuriose netradicinėse kibernetinės, kosmoso bei povandeninės karybos srityse, ir jomis pasinaudoti“. 

S. Lavrovas, kalbėdamas po susitikimo su Portugalijos prezidentu, pareiškė, kad tokia kritika nėra „originali“.

Jis teigė, kad buvęs JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) vienoje iš savo kalbų JT Generalinėje Asamblėjoje „priskyrė Rusiją tam pačiam lygiui kaip ir ebolos virusas“.

Ministras, matyt, turėjo omenyje 2014 m. rugsėjo 24-ąją pasakytą B. Obamos kalbą, kurioje jis įspėjo apie Rusijos grėsmę „pokario tvarkai“ dėl jos veiksmų Ukrainoje. Toliau prezidentas kalbėjo apie JAV pastangas padėti suvaldyti ebolos protrūkį, bet apie Rusiją daugiau neužsiminė.

Įtampa Jungtinės Karalystės ir Rusijos santykiuose

Rusijos ir Didžiosios Britanijos santykiai šiemet smarkiai pašlijo ir yra kaip niekad blogi.

Londonas apkaltino rusų karinę žvalgybą organizavus buvusio Rusijos dvigubo agento Sergejaus Skripalio ir jo dukters Julijos apnuodijimą nervus paralyžiuojančia medžiaga Anglijos mieste  Solsberyje šių metų kovą.

Šis incidentas išprovokavo diplomatų išsiuntimo bangą Rusijoje ir Vakaruose bei paskatino JAV sugriežtinti sankcijas Maskvai.

Pasak M. Carleton-Smitho, po IS karinių pralaimėjimų Sirijoje ir Irake Vakarų sąjungininkai privalo nukreipti savo dėmesį į Rusijos keliamą grėsmę ir tą daryti per NATO.

„Visiškai sunaikinus vadinamojo kalifato geografiją, islamistų grėsmės fizinis pasireiškimas sumažėjo," – sakė 54-erių generolas.

„Negalime būti ramūs dėl Rusijos keliamos grėsmės ar į ją neatsakyti, – pridūrė jis. – Svarbiausias įprastas karinis atsakas Rusijai yra toliau vystomi NATO pajėgumai ir sąveika.“

Buvęs specialiųjų pajėgų vadas davė interviu žiniasklaidai pirmą kartą po paskyrimo Didžiosios Britanijos generalinio štabo viršininku šių metų birželį. 

M. Carleton-Smithas šį interviu davė po to, kai aplankė britų karius, tarnaujančius  NATO priešakinių pajėgų batalione Estijoje. 

Rašyti komentarą
Komentarai (14)

Kaunietis

Kauniokui URA!

kauniokui-

tu pydare, ne Kauniokas, tu- išsigimėlis, parsidavelis, asile.

Kauniokas

Užtenka pažiurėt i storas kęules britu milicija. Kaip jiė fizinius normatyvus išlaiko kaip nesišaipyti?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS