Arši kova dėl rinkėjų simpatijų Britanijoje | Diena.lt

ARŠI KOVA DĖL RINKĖJŲ SIMPATIJŲ BRITANIJOJE

Likus mažiau nei savaitei iki išankstinių parlamento rinkimų Didžiojoje Britanijoje, valdančioji konservatorių (torių) partija praranda pirmaujančias pozicijas, o leiboristai, vadovaujami Jeremy Corbyno, demonstruoja, kad jie dar turi nemažai parako.

Populiarumas mažėja

Ketvirtadienį britų rinkėjai trauks prie balsadėžių. Rinkimus premjerė Theresa May sušaukė tam, kad, kaip ji sako, vyriausybė turėtų tvirtą mandatą derėtis su Briuseliu dėl pasitraukimo iš ES, t.y. vadinamojo "Brexit".

Th.May ministrų kabinetui vadovauja nuo to laiko, kai atsistatydino referendumą dėl "Brexit" surengęs ir pralaimėjęs buvęs premjeras Davidas Cameronas. Taigi ji nebuvo rinkta į postą.

Kita vertus, apklausos rodo, kad Th.May konservatorių persvara tirpsta, nors anksčiau prognozuota, kad centro dešinieji užtikrintai laimės rinkimus. Kritikai sako, kad torių rinkimų kampanija merdi, negana to, premjerė vis atsisako dalyvauti tiesioginiuose debatuose su oponentais.

Dešiniųjų persvara prieš kairiuosius leiboristus kampanijos pradžioje buvo net 20 proc., o dabar jau nusakoma vienaženkliais skaičiais. Yra prognozuojančiųjų, kad toriai gali prarasti daugumą Bendruomenių Rūmuose, o tai šią savaitę lėmė, kad susvyravo svaro sterlingo kursas.

"Apklausų pokytis dėl šios kampanijos yra didesnis nei per bet kuriuos kitus rinkimus, kuriuos esu nušvietęs nuo 1945 m.", – "Twitter" parašė rinkimų stebėtojas veteranas Davidas Butleris.

Leidinio "Telegraph" išvestas aštuonių apklausų vidurkis rodo, kad konservatorius remia apie 44 proc. rinkėjų, leiboristus – 36 proc., liberalus demokratus – 8 proc., o euroskeptišką UKIP – 5 proc.

Laikraščio "Times" prognozė parodė, kad konservatoriai 650 vietų Bendruomenių Rūmuose gali prarasti daugumą.

Kita vertus, Th.May nedramatizavo padėties – anot jos, pati svarbiausia apklausa įvyks birželio 8 d.

Vengia debatų

Šią savaitę Th.May ir J.Corbynas dalyvavo televizijos laidoje, kur diskutavo su visuomene aktualiais šaliai klausimais. Tiesa, televizijos laidoje abu politikai pasirodė atskirai, mat to prašė ministrė pirmininkė Th.May.

Beje, kairiųjų vedlys J.Corbynas, nors iš pradžių sutiko su tokiu diskusijos formatu, vėliau kritiškai atsiliepė apie tai, kad oponentė vengia tiesioginės akistatos su juo ir kitais varžovais – politikas po to, kai Th.May boikotavo trečiadienį geriausiu laiku rodytus visuomeninio transliuotojo BBC surengtus debatus, pareiškė, kad Th.May taip paniekina rinkėjus.

"Jos (Th.May) sprendimas atsiųsti vidaus reikalų sekretorę Amber Rudd į debatus yra dar vienas Th.May silpnybės, o ne stiprybės ženklas", – kritikos torių vedlei negailėjo J.Corbynas.

Liberalų demokratų partijos lyderis Timas Farronas rinkėjams pareiškė: "Jūs neverti Th.May laiko. Neskirkite jai savojo."

Ministrė pirmininkė nesureikšmino šios kritikos – pasak jos, debatai, kai politikai riejasi tarpusavyje, niekuo nepadeda rinkimų kampanijos procesui.

"Iš tikrųjų svarbu neužsidaryti tarp sienų, susitikinėti su rinkėjais ir klausytis jų tiesiogiai", – pridūrė ji.

Diskusijos dėl "Brexit"

Pirmadienio televizijos laidoje J.Corbynas pažymėjo, kad užtikrins susitarimą su ES prieš išstojimą iš bloko, o Th.May tikino, kad yra pasirengusi išeiti iš Bendrijos sudėties ir be sutarties.

"Geriau jokio susitarimo negu blogas susitarimas", – per "Sky News" ir "Channel 4" transliaciją "Battle for Number 10" ne kartą pažymėjo 60 metų ministrė pirmininkė, drauge akcentuodama, kad vyriausybė negali nepaisyti britų rinkėjų referendume išreikšto noro trauktis iš ES.

"Turime būti pasirengę išeiti", – tvirtino ji ir pridūrė, kad kai kurie žmonės Europoje "kalba apie mūsų nubaudimą".

68 metų politikos veteranas J.Corbynas, nors sutiko, kad reikia gerbti pernai įvykusio "Brexit" referendumo realybę, pabrėžė, jog susitarimą, jei bus išrinktas šalies premjeru, jis pasieks.

"Nepradėsime derybų megafono diplomatija, grasindami Europai kažkokiu lengvatinio apmokestinimo bendrovių rojumi Europos krante", – teigė jis, įgeldamas Th.May dėl jos "Brexit" traktuotės.

Abu kandidatai prieš referendumą oficialiai palaikė Britanijos pasilikimą ES, nepaisant to, 52 proc. britų rinkėjų pernai birželį nusprendė pasitraukti iš bloko.

Oficialios derybos dėl šalies išstojimo turi prasidėti birželio 19 d., praėjus vienuolikai dienų po pirmalaikių visuotinių rinkimų. Th.May ES sutarties 50-ąjį straipsnį dėl išstojimo inicijavo kovo pabaigoje, taip pradėdama dvejus metus iki išstojimo truksiančias derybas.

Monarchijos nenaikins

Per televizijos laidą taip pat buvo daug kalbama apie saugumą – po teroristinės atakos Mančesteryje prieš savaitę, kai žuvo 22 žmonės ir buvo trumpam sustabdytos politinės kampanijos.

Th.May, kurią per klausimų ir atsakymų laidą auditorija kartkartėmis pertraukdavo, vienas policininkas paklausė apie reikšmingus pareigūnų skaičiaus mažinimus per šešerius jos darbo vidaus reikalų sekretoriaus poste metus. Premjerė atsakė, jog vyriausybė tada turėjo užtikrinti, kad šalis "gyventų pagal savo išgales", atsižvelgiant į konservatorių paveldėtą ekonomikos padėtį.

Ji pridūrė, jog šiuo metu stengiamasi užtikrinti pakankamą kovos su terorizmu ir bendrą teisėsaugos finansavimą.

J.Corbyno buvo klausinėjama dėl jo santykių su Airijos respublikonų armija (IRA) ir branduolinio atgrasymo. Be to, turint galvoje leiboristo respublikoniškas pažiūras, jo paklausta, ar panaikintų monarchiją atėjęs į valdžią. J.Corbynas, išgirdęs tokį klausimą, nesutriko.

"Šito (monarchijos panaikinimo) nėra niekieno darbotvarkėje. Šito tikrai nėra ir mano darbotvarkėje ir, žinote, labai maloniai pasišnekučiavau su karaliene", – pamaikštavo jis.

Netikėtas pagyrimas

Po televizijos laidos vienas iš aršių J.Corbyno oponentų Nigelas Farage'as, buvęs Jungtinės Karalystės nepriklausomybės partijos (UKIP) lyderis ir vienas "Brexit" kampanijos lyderių, savo paskyroje socialiniame tinkle "Twitter" parašė, kad J.Corbynas televizijos laidoje "pasirodė kaip visiškai nuoširdus, nors jis su juo ir nesutinka".

Užsimindamas apie Th.May, N.Farage'as buvo kritiškas. Jis premjerę pavadino vėtrunge, kuri mažai kuo tiki.

"Keturis kartus pakartojusi, (kad) "geriau jokio susitarimo negu blogas susitarimas", Th.May laimės rinkimus. Tačiau ji yra vėtrungė, labai mažai kuo tikinti", – pažymėjo politikas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS