Artėjant rinkimams į EP „Facebook“ uždarė dešimtis išgalvotų naujienų puslapių | Diena.lt

ARTĖJANT RINKIMAMS Į EP „FACEBOOK“ UŽDARĖ DEŠIMTIS IŠGALVOTŲ NAUJIENŲ PUSLAPIŲ

  • 1

Bendrovė „Facebook“ uždarė beveik 80 puslapių, skelbusių išgalvotas naujienas arba naudojusių metodus, kuriais siekta nesąžiningai paveikti šį savaitgalį vyksiančius rinkimus į Europos Parlamentą, trečiadienį paskelbė viena nevyriausybinė organizacija.

JAV įsikūręs pilietinės visuomenės judėjimas „Avaaz“ nurodė informavęs „Facebook“ apie daugiau kaip 500 puslapių ir paskyrų, įtariamų kursčius dezinformacijos kampanijas.

„Vien per pastaruosius tris mėnesius juos iš viso sekė 32 mln. žmonių, sugeneruota 67 mln. „interakcijų“ (komentarų, mygtuko „patinka“ paspaudimų ir pasidalijimų)", – paskelbė „Avaaz“.

Dėl to „Facebook“ Vokietijoje, Jungtinėje Karalystėje, Prancūzijoje, Italijoje, Ispanijoje ir Lenkijoje išjungė 77 puslapius ir 230 paskyrų, iš kurių daugiausia skelbtos nesantaiką kurstančios kraštutinės dešinės išgalvotos naujienos, nurodė organizacija.

Tie puslapiai turėjo 6 mln. sekėjų. „Avaaz“ teigimu, tai yra beveik tris kartus daugiau sekėjų nei turi visos Europos kraštutinių dešiniųjų ir euroskeptiškos partijos kartu sudėjus, įskaitant Italijos „Lygą“, Vokietijos AfD ir Prancūzijos „Nacionalinį sambūrį“.

Tarp tuose puslapiuose paskelbto melagingo turinio buvo vienas vaizdo įrašas, kurį pasižiūrėjo 10 mln. žmonių ir kuriame neva vaizduojami migrantai, Italijoje niokojantys policijos automobilį. Iš tiesų „tai buvo (ištrauka) iš vieno filmo, demaskuota prieš daug metų“, nurodė „Avaaz“.

„Dezinformacija naudojama apgaudinėti žmonėms ir kurstyti pyktį bei nepasitikėjimą mūsų politika, ir nerimą kelia tai, kad pamatysime to įtaką per Europos (Parlamento) rinkimus šią savaitę“, – sakė Christophas Schottas (Kristofas Šotas) iš „Avaaz“.

„Facebook“ ir kiti socialiniai tinklai reguliariai sulaukia kaltinimų, kad nepakankamai stengiasi pašalinti melagingas naujienas iš savo platformų artėjant rinkimams į EP.

Viešosios nuomonės apklausos rodo, kad per šiuos rinkimus nacionalistinės ir populistinės jėgos, nepritariančios didesnei Europos Sąjungos integracijai, turėtų reikšmingai sustiprinti savo pozicijas ir sukelti pavojų pagrindinės srovės bandymams vykdyti reformas.

„Facebook“ Dubline subūrė daugiakalbę komandą, kuri stebi socialinį tinklą, ieškodama neteisėto ar melagingo turinio ir blokuodama įtartiną veiklą, tokią kaip netikros paskyros ar brukalas.

„Kasdien užblokuojame milijonus netikrų paskyrų ir toliau diegiame išmanesnes technologijas bei geresnes gynybos (sistemas). Tačiau kovojame su profesionaliais ir atkakliais priešininkais, kurie nori pamėginti manipuliuoti viešąja diskusija“, – naujienų agentūrai AFP pranešime sakė „Facebook“.

Bendrovė taip pat padėkojo „Avaaz“ už atliktą tyrimą ir pridūrė:„Imsimės tolesnių veiksmų, jei rasime papildomų pažeidimų.“

Europos išorės veiksmų tarnyba taip pat sukūrė greito įspėjimo sistemą, kur keliolika darbuotojų atidžiai stebi socialinius tinklus ir perspėja apie galimus kišimosi į rinkimus pavojus.

Tačiau, ES pareigūnų teigimu, kol kas nebuvo aptikta jokios netinkamos veiklos ar išgalvotų naujienų arba dezinformacijos srauto požymių.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Romualdas

Facbookas laisvos nuomones tinklas ar ne ? Tai ką jie daro yra cenzūra . Turint galvoje kad jie uždaro Italų , Lenkų, ir Vokiečiu dešiniu pažiūrų puslapius reiškia kišimąsi į šių šalių vidaus reikalus rinkimų metu , tik štai ką reiškia dešiniu pažiūrų žmones , politikai, ...visi galvoja iš karto apie fašistus , taip kaip rusai apie Ukraina - ten Banderos pakalikai . Taip kad klasikine demokratija pavojuj , nes kitos nuomones nei liberali būt NEGALI.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS