Astravo AE pirmasis energijos blokas vėl bus remontuojamas šių metų pabaigoje | Diena.lt

ASTRAVO AE PIRMASIS ENERGIJOS BLOKAS VĖL BUS REMONTUOJAMAS ŠIŲ METŲ PABAIGOJE

Astravo atominės elektrinės pirmasis energijos blokas šių metų paskutinį ketvirtį bus sustabdytas antrajam „planiniam profilaktiniam remontui“, pranešė Baltarusijos energetikos ministerija.

„Branduolinės jėgainės pirmojo energijos bloko planinis profilaktinis remontas numatytas ketvirtąjį šių metų ketvirtį. Bus perkrauta dalis branduolinio kuro. Jis jau pristatytas į elektrinės teritoriją ir patikrintas“, – energetikos ministrą Viktorą Karankevičių cituoja valstybinė naujienų agentūra „Belta“.

Pasak ministro, taip pat bus atliekama technologinių sistemų diagnostika bei reaktoriaus ir turbinų salės įrangos metalo patikra.

Astravo AE pirmasis reaktorius buvo baigtas statyti 2020 metų rugpjūtį, į šalies energetikos sistemą įjungtas po trijų mėnesių, o jo pramoninis naudojimas pradėtas užpernai birželį. Pernai balandį jis buvo atjungtas nuo energetikos sistemos, kaip tuomet skelbta, planiniam remontui, kurį tikėtasi atlikti per maždaug 80 dienų. Tačiau „planiniai darbai“ užtruko gerokai ilgiau – iki lapkričio mėnesio.

Antrojo reaktoriaus įjungimo procesas pradėtas praėjusių metų pabaigoje, praėjusį mėnesį jo galia buvo padidinta nuo mažiausios kontroliuojamos (1 proc.) iki 40 proc. nominaliosios. Penktadienį oficialiai paskelbta, kad galia didinama iki 50 procentų. Energijos bloko pramoninį (komercinį) naudojimą Minskas planuota pradėti šių metų spalį.

Jėgainės, kuri turės du po beveik 1,2 gigavato galios rusiško VVER projekto reaktorius, viena didžiausių kritikių Lietuva ir tarptautiniai ekspertai teigia, kad statyba vyko šiurkščiai pažeidžiant technologinius ir aplinkosaugos standartus.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Patarimas

Jau dabar galit ruoštis sprukti iš Wilno. Nepamirskit kalio jodido tablečių . Bus didelis babach ir daug radiacijos.

Kirvis

Uzdaryti ta putlerio bomba. Ir daugiau niekada neleisti kacapu prie branduolines energetikos.

x|RAY

Ar tikrai ten remontas (gedimo šalinimas) ar tiesiog įrangos aptarnavimo darbai?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS