Astravo jėgainėje darbą pradėjo TATENA „Pre-OSART“ misija | Diena.lt

ASTRAVO JĖGAINĖJE DARBĄ PRADĖJO TATENA „PRE-OSART“ MISIJA

Astravo branduolinėje jėgainėje darbą pradėjo Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) eksploatavimo saugumo misija („Pre-OSART“), pirmadienį pranešė Baltarusijos energetikos ministerija.

„Vertindama, kaip Baltarusija įgyvendina TATENA anksčiau pateiktas rekomendacijas ir pasiūlymus dėl [atominės elektrinės] eksploatavimo saugumo, ekspertų grupė išnagrinės atitinkamą dokumentaciją bei lankysis elektrinės technologiniuose objektuose“, – teigiama ministerijos pranešime.

Ji pažymi, jog „Pre-OSART“ misijos darbas vyks 11 krypčių.

Rusijos valstybinės energetikos korporacijos „Rosatom“ statomos Astravo AE pirmasis reaktorius buvo fiziškai įjungtas 2020 metų rugpjūtį, jo pramoninių bandymų etapas pradėtas gruodį ir truko beveik pusmetį, o pramoninis (komercinis) naudojimas pradėtas birželio 10 dieną.

Netrukus po šios įvykio už energetiką atsakinga Europos Komisijos narė Kadri Simson pareiškė, kad Baltarusija nusprendė savo pirmosios branduolinės jėgainės pirmajame energijos bloke pradėti pramoninę elektros gamybą neįvykdžiusi visų rekomendacijų dėl jo saugumo.

Liepos 12-ąją pirmasis blokas buvo atjungtas nuo šalies energetikos sistemos, suveikus turbogeneratoriaus automatinei apsaugai, o reaktoriaus galia buvo sumažinta iki mažiausio kontroliuojamo lygio – 1 procento. Po beveik tris trukusių remonto ir derinimo darbų pirmasis blokas vėl įjungtas spalio 4-ąją.

Antrojo reaktoriaus fizinis įjungimas numatytas iki šių metų pabaigos, o pramoninio naudojimo pradžia – 2022-ųjų pirmąjį pusmetį.

Netoli Lietuvos valstybinės statoma pirmoji Baltarusijoje branduolinė jėgainė turės du vienodos galios rusiško VVER projekto reaktorius – po beveik 1,2 gigavato. AE statyba finansuojama Rusijos valstybine paskola.

Lietuva teigia, kad Astravo AE pastatyta nesilaikant saugumo ir aplinkosaugos reikalavimų. Minskas šiuos priekaištus atmeta.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Anonimas

Taigi broileris, o prieš jį kiaulinas jau seniai nustatė, kad elektrinė nesaugi. Ne vienus metus apie tai žviegė. Kam cia dar kažkokia TATENA reikalinga ? Argi jinai gudresnė už mūsų kiauliasnukius ?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS