Ataskaita: trečdalyje pasaulio šalių už homoseksualius santykius vis dar baudžiama | Diena.lt

ATASKAITA: TREČDALYJE PASAULIO ŠALIŲ UŽ HOMOSEKSUALIUS SANTYKIUS VIS DAR BAUDŽIAMA

Tarptautinės teisių gynimo grupės ketvirtadienį paskelbtoje ataskaitoje nurodoma, kad trečdalyje pasaulio šalių tos pačios lyties asmenų lytiniai santykiai vis dar laikomi nusikalstamais.

Tarptautinės lesbiečių, gėjų, biseksualų, transseksualų ir interseksualų asociacijos (ILGA) paskelbtoje ataskaitoje teigiama, kad 62 iš 193 Jungtinių Tautų valstybių narių yra priėmusios įstatymus, kuriais baudžiama už savanoriškus tos pačios lyties asmenų lytinius santykius.

Be to, dešimtyje JT valstybių narių viena ar kita forma už tai numatyta mirties bausmė.

Anot ataskaitos, trečdalyje pasaulio šalių taip pat yra teisinių kliūčių LGBTQI teises ginančioms organizacijoms veikti. Šios kliūtys sudaro sąlygas cenzūrai, areštams ir baudžiamajam persekiojimui už homoseksualumo „skatinimą“.

„Ši tendencija kelia didžiulį susirūpinimą, – sakė ILGA direktorė Julia Ehrt (Julija Ėrt).

Pernai Ugandoje priimtas įstatymas, pagal kurį už tos pačios lyties asmenų lytinius santykius gali grėsti maksimali laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmė, o už „homoseksualumą sunkinančiomis aplinkybėmis“ – mirties bausmė. Tai vienas griežčiausių įstatymų prieš LGBTIQ žmones.

Nuo 2023-iųjų sausio iki 2024-ųjų balandžio Jordanijoje, Kirgizijoje ir Ugandoje oficialiai įgyvendintos teisinės nuostatos, draudžiančios homoseksualumo „skatinimą“.

Tuo metu Rusijoje „tarptautinis LGBT visuomeninis judėjimas“ laikomas ekstremistiniu.

„Vis daugiau valstybių vis sunkiau tiesiog kalbėti apie savo gyvenimą viešai“, – pridūrė J. Ehrt.

Europos Sąjungos pagrindinių teisių agentūros (FRA) gegužę atlikto tyrimo duomenimis, smurtas ir priekabiavimas prieš LGBTQI asmenis Europoje per pastaruosius kelerius metus pasiekė naujas aukštumas.

ILGA pažymi, kad per pastaruosius 16 mėnesių LGBTQI teisių srityje padaryta tam tikra pažanga. ILGA duomenimis, keturios JT valstybės narės įteisino tos pačios lyties asmenų santuokas. Šiuo metu iš viso 35 JT valstybės narės leidžia tuoktis tos pačios lyties poroms.

Minėtu laikotarpiu Bolivija ir Latvija įteisino tos pačios lyties asmenų partnerystę, o kelios Japonijos prefektūros taip pat žengė šį žingsnį.

ILGA duomenimis, per pastaruosius 16 mėnesių penkiose šalyse – Vokietijoje, Ekvadore, Ispanijoje, Suomijoje ir Naujojoje Zelandijoje – buvo palengvintas teisinės lyties keitimas. Priduriama, kad palankesnės sąlygos jau galioja 17 JT valstybių narių.

Tačiau net ir po šių pokyčių, ILGA teigimu, „nesiliaujantis pasipriešinimas stabdo LGBTQI žmonių lygių teisių pažangą“ visame pasaulyje.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (10)

Londonietis

Saudyt pydariugas reikia,o ne bausti!!!Fu,antzmogiai iskrypeliai!

Tfu, ble

Tfu

cirkas .......

....... 0,5 procentai iskrypeliu sumanė užkariauti pasaulį !
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS