Atsistatydinęs Bolivijos prezidentas išskrido į Meksiką | Diena.lt

ATSISTATYDINĘS BOLIVIJOS PREZIDENTAS IŠSKRIDO Į MEKSIKĄ

Atsistatydinęs Bolivijos prezidentas Evo Moralesas (Evas Moralesas) pirmadienį išskrido į Meksiką, suteikusią jam politinį prieglobstį, o šalies ginkluotosios pajėgos pažadėjo suvaldyti smurtą, įsiplieskusį po netikėto valstybės vadovo pasitraukimo.

Laikinąja prezidente tapsianti senatorė Jeanine Anez (Cheaninė Anjes) pažadėjo organizuoti naujus rinkimus, kad būtų išspręsta politinė krizė.

Jungtinės Tautos ir Amerikos valstybių organizacija (OAS) anksčiau išreiškė nuogąstavimų dėl pakrikusio saugumo šalyje, atrodančioje vis labiau apimtoje bevaldystės, kartu su E. Moralesu atsistatydinus dešimtims pareigūnų ir ministrų. Kai kurie iš jų pasiprašė prieglobsčio kitų šalių ambasadose.

E. Moralesas pirmadienį paskambino Meksikos užsienio reikalų ministrui Marcelo Ebrardui (Marselui Ebrardui) ir paprašė prieglobsčio. Vėliau eksprezidentas per „Twitter“ parašė „vykstąs į Meksiką“.

M. Ebrardas patvirtino, kad prieglobstis E. Moralesui buvo suteiktas. Pirmadienį vakare jis per tviterį parašė, kad Meksikos karinis lėktuvas „jau pakilo... skraidindamas Moralesą“.

„Remiantis tarptautinėmis konvencijomis, jis yra saugomas Meksiko. Jo gyvybė ir neliečiamumas buvo apsaugoti“, – pažymėjo M. Ebrardas.

E. Moralesas padėkojo Meksikai, kad jį apsaugojo, ir pažadėjo grįžti į savo šalį „stipresnis ir energingesnis“.

Šie dramatiški įvykiai klostėsi kitą dieną po E. Moraleso netikėto atsistatydinimo. Prezidentas paliko postą, netekęs kariuomenės ir policijos paramos po tris savaites trukusių audringų gatvės protestų dėl jo ginčijamo perrinkimo ketvirtai kadencijai, esą prieštaraujančio konstitucijai.

„Ginkluotųjų pajėgų karinė vadovybė organizuoja bendras operacijas su policija, kad išvengtų kraujo liejimo ir vidaus kovų Bolivijos šeimoje“, - kreipdamasis per televiziją sakė generolas Williamsas Kalimanas (Viljamsas Kalimanas).

Per neramumus, vykusius nuo ginčijamų rinkimų, žuvo trys žmonės.

Anksčiau La Paso policijos vadas Jose Barrenechea (Chosė Barenečėja) paprašė W. Kalimano „įsikišti, nes Bolivijos policija nebesusitvarko“. Pirmadienį šalyje buvo padegtos ir apiplėštos kelios policijos pajėgų bazės.

„Ketiname sušaukti rinkimus“, – žurnalistams La Pase sakė J. Anez ir pridūrė, kad „rinkimų procesas atspindės visų boliviečių valią“.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS