Atgimstanti Vyslos žiočių tvirtovė mena buvusią Lenkijos ir Lietuvos sandraugą | Diena.lt

ATGIMSTANTI VYSLOS ŽIOČIŲ TVIRTOVĖ MENA BUVUSIĄ LENKIJOS IR LIETUVOS SANDRAUGĄ

Lenkijoje yra išlikę 109 objektai, kurie mena Lenkijos karalystės ir Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės federaciją arba Žečpospolitą – Abiejų Tautų Respubliką.

Saugojo nuo švedų

Vienas iš tokių objektų yra Vyslos žiočių tvirtovė (lenkiškai Twierdza Wisłoujście) Gdanske.

Tvirtovės statyba prasidėjo dar 1482 m. nuo bokšto. Jis tarnavo kaip švyturys laivams jūroje. Specialiame metaliniame krepšyje jo viršuje buvo kūrenama ugnis.

Žečpospolita gyvavo nuo 1569 iki 1791 m. Jos laikotarpiu aplink signalinės ugnies bokštą buvo tobulinama tvirtovė. Ji Abiejų Tautų Respublikai turėjo svarbią įtaką kovojant su švedais.

Po Žečpospolitos žlugimo tvirtovės kovotojai kovėsi ir su Napoleono armija, ir su rusais. Tvirtovė buvo naudota ir kaip kalėjimas, ir kaip amunicijos sandėlis.

Antrojo pasaulinio karo metais joje buvo Vokietijos karo laivyno („Kriegsmarine“) kareivinės ir ligoninė. 1945 m. sovietų kariuomenė tvirtovę smarkiai apgadino. Pokariu jos atstatymas vyko lėtai.

1974 m. tvirtovė buvo perduota Gdansko miesto muziejui, kuriam priklauso iki šiol. Tačiau tik 1992 m. po Pasaulio paminklų fondo, Norvegijos fondo, taip pat Gdansko verslo paramos tvirtovę pavyko atnaujinti ir atidaryti turistams.

17 hektarų kompleksas

Vyslos žiočių tvirtovė yra įtraukta į labiausiai nykstančių istorinių Pasaulio paminklų stebėjimo fondo objektų sąrašą. Tai padėjo gauti pinigų iš įvairių šaltinių.

Tvirtovės komplekso, kurio bendras plotas 17 hektarų, atstatymas vyko nuolat. Atkurtas tvirtovės vandens bastionas. Šiuo metu tvirtovės lankytojai gali pamatyti bokštą, du bastionus ir kiemą su vienu kambariu.

Net ir 2020 m., nors buvo pandemija, vyko tvirtovės atstatymo, kai kur konservavimo darbai. Įrengta nuolatinė šiuolaikiška paroda.

Šiomis dienomis pranešta, kad tvirtovei atnaujinti gauta nauja 15 mln. zlotų (3,3 mln. eurų) suma. Tvirtovės ir šalia esančios gatvės atnaujinimas pratęstas iki 2024 m.

Istorija: Gdansko tvirtovė tarpukariu.

Akcentuoja sandraugą

Pristatydama Vyslos žiočių tvirtovę, Lenkija akcentuoja, kad tai yra objektas, menantis buvusią Lenkijos ir Lietuvos sandraugą – Žečpospolitą. Taip pat tai yra vienintelis išlikęs dabartinės Lenkijos jūrinis karinis įtvirtinimas.

Tvirtovės muziejaus atidarymas su platesne ekspozicija įvyks po 2024 m. Lankytojai galės lankyti 1 200 kv. m muziejaus plotą su naujomis nuolatinių ekspozicijų salėmis, dirbtuvių erdvėmis, edukaciniais kambariais, realybę išplečiančiomis technologijomis.

Planuojama sutvarkyti ir šalia esantį uostelį, kur Lenkijos liaudies respublikos laikais būdavo švartuojamos jachtos.

Veikiant muziejui tikimasi surinkti pinigų ir toliau juos naudoti rytiniam tvirtovės sparnui tvarkyti.

GALERIJA

  • Sprendimas: retos konstrukcijos tvirtovės bokštas, kurį supa pastatai.
  • Istorija: Gdansko tvirtovė tarpukariu.
  • Įspūdinga: laivybos kanalas Gdansko uoste šalia tvirtovės.
V. Matučio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (9)

Nezabitauskas

Matau klaidelę, ponas autoriau. Žečpospolita gyvavo ne iki 1791, o iki 1795 metų. Gdanską ji prarado 1793 metais, per antrąjį padalijimą, o pati valstybė dar egzistavo porą metų, kol po nesėkmingo sukilimo buvo galutinai pribaigta.

zenonas išpriekulis

Jeigu tai vokiečių tiltas, parašysiu jiems, kad įsivestų mokestį. Įdomu, ar tada besakysite, kad "tai vokiečių tiltas"? Vėl šauksite "išsipagiriok"? Nors Jūs tik verdate, o negeriate, vis vien neskiriate sąvokų "vokiečių statytas" nuo "vokiečių tiltas". Jums tai neįkandama? Šiaip šiandien nusipirkau Torres Brendy 10 m. brandintas ąžuolo statinėje, yra akcija Vinotekoje, jeigu ką. Vynuką gerkite patys.

Antanas

vis kažkur kitur .Kada pradėsime savo pilies atstatymą?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS