Auga susirūpinimas dėl įkalinto Rusijos teisių gynėjo veterano | Diena.lt

AUGA SUSIRŪPINIMAS DĖL ĮKALINTO RUSIJOS TEISIŲ GYNĖJO VETERANO

Nobelio premiją pelniusi žmogaus teisių grupė „Memorial“ pirmadienį išreiškė susirūpinimą dėl vieno iš jos įkūrėjų Olego Orlovo, įkalinto už Maskvos invazijos Ukrainoje kritiką, būklės.

Vasario mėnesį Rusijos teismas nuteisė 70-ies metų žmogaus teisių gynėją veteraną O. Orlovą dvejiems su puse metų kalėjimo už Rusijos kariuomenės „diskreditavimą“ po to, kai jis pasisakė prieš karinę kampaniją ir Kremlių.

„Jo sveikatai gresia negrįžtami padariniai“, – teigiama pirmadienio „Memorial“ pareiškime. Jame pažymima, kad jis praranda klausą ir kad jo savijauta pablogėjo dėl Rusijos valdžios institucijų „nežmoniško elgesio“.

„Jau daugiau kaip dvi savaites jo advokatas negali su juo konfidencialiai pasikalbėti“, – pridūrė grupė. Anot grupės atstovų, tai trukdo O. Orlovui rengtis apskųsti nuosprendį.

Jo sveikatai gresia negrįžtami padariniai.

O. Orlovas yra viena iš pagrindinių Nobelio premiją pelniusios grupės „Memorial“, svarbiausios Rusijos žmogaus teisių gynimo organizacijos ir šalies nepriklausomos pilietinės visuomenės ramsčių, figūrų.

Devintojo dešimtmečio pabaigoje įkurta organizacija „Memorial“ įsitvirtino saugodama komunistinių represijų aukų atminimą ir vykdydama kampanijas prieš žmogaus teisių pažeidimus.

Rusijos valdžios institucijos oficialiai išformavo organizaciją 2021 m. pabaigoje, jau griežtėjant represijoms.

O. Orlovas nusprendė likti Rusijoje net ir tada, kai Kremlius, pradėjęs invaziją prieš Ukrainą, paspartino susidorojimą su kritikais.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Du Gaideliai, Du Debilai

.

Prisidirbo- tai tegul pasėdi ir neinkščia. Mažiau meluos pasėdejęs.

chutin puilo

40 metų navalną užmušė, tai 70-metį dar lengviau nugalabys.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS