Australijoje pirmą kartą nuo 2017 metų lankosi Kinijos vyriausybės narys | Diena.lt

AUSTRALIJOJE PIRMĄ KARTĄ NUO 2017 METŲ LANKOSI KINIJOS VYRIAUSYBĖS NARYS

  • 0

Australijoje trečiadienį, po beveik septynerių metų pertraukos, apsilankė Kinijos vyriausybės narys – kinų diplomatijos vadovas su australų kolege aptarė stabilumą ir kitus abiem šalims rūpimus klausimus.

Kinijos užsienio reikalų ministras Wang Yi (Vang I) su kolege Penny Wong (Peni Vong) susitiko Kanberoje savo kelionės po Australiją ir Naująją Zelandiją metu.

Tai aukščiausio lygio abiejų šalių susitikimas Australijoje nuo 2017 metų, santykiams toliau šiltėjant po audringo ankstesnės Australijos vyriausybės valdymo laikotarpio, kai buvo įvestos prekybos priemonės daugeliui Australijos produktų ir didėjo įtampa visame regione.

„Stabilūs Australijos ir Kinijos santykiai neatsiranda savaime, juos reikia nuolat kurti, – po susitikimo surengtoje spaudos konferencijoje nurodė P. Wong. – Tai buvo naujausias šio proceso susitikimas.“

P. Wong pripažino, kad tarp šalių tebėra svarbių nuomonių skirtumų, tačiau darbas siekiant apginti bendrus interesus bus tęsiamas.

„Australija visada bus Australija, o Kinija visada bus Kinija. Tačiau mes bendradarbiausime ten, kur galėsime, ir nesutarsime ten, kur privalėsime, ir protingai valdysime šiuos nuomonių skirtumus“, – teigė ji.

Australijos diplomatijos vadovė taip pat perspėjo savo kolegą kiną, kad naujasis Honkongo nacionalinio saugumo įstatymas „dar labiau suvaržys teises ir laisves“ ir turės pasekmių toli už Kinijos ribų.

Per susitikimą Kanberoje P. Wong sakė, kad reformos pažeis tarptautinius įsipareigojimus ir „turės toli siekiančių pasekmių, įskaitant asmenis Australijoje“, naujienų agentūrai AFP sakė vienas Užsienio reikalų ministerijos pareigūnas.

Protestas

Tarp trečiadienį aptartų nesutarimų buvo ir sulaikyto australo Yang Hengjuno (Jang Hengdziuno), kuris uždarame teismo procese buvo pripažintas kaltu dėl šnipinėjimo ir vasarį nuteistas mirties bausme, atidedant bausmės vykdymą dvejiems metams, atvejis.

P. Wong teigė, kad australus sukrėtė nuosprendis ir kad vyriausybė „neatsisakys ginti daktaro Yang Hengjuno“.

Stabilūs Australijos ir Kinijos santykiai neatsiranda savaime, juos reikia nuolat kurti.

Taip pat buvo aptartas naujausių prekybos tarifų – vynui, langustams ir kai kurioms skerdykloms – panaikinimas. Šiuos tarifus Kinija nustatė 2020 metais per vėliausią dvišalių santykių pablogėjimą, kainavusį Australijos ekonomikai apie 20 mlrd. Australijos dolerių (12 mlrd. eurų).

„Labai didžiuojamės savo vynu, langustais ir jautiena, todėl manome, kad Kinijos vartotojams būtų naudinga, jei visi šie produktai be jokių kliūčių patektų į Kinijos rinką, – sakė P. Wong. – Manome, kad tai atitinka abiejų šalių interesus.“

Anksčiau Wang Yi buvo pareiškęs, kad Australija ir Kinija galėtų pasimokyti iš praeityje kilusios įtampos.

„Per dešimtmetį įvykę pokyčiai ir permainos mums suteikia vertingos patirties ir pamokų, – sakė jis prieš susitikimą su P. Wong. – Santykiai dabar yra teisingame kelyje, todėl neturėtume dvejoti, neturėtume leisti jiems nukrypti nuo kurso ir neturėtume grįžti atgal.“

Prie Kinijos ambasados Kanberoje dešimtys žmonių su tibetiečių ir uigūrų vėliavomis protestavo prieš Wang Yi vizitą ir ragino Australijos vyriausybę neignoruoti Kinijos vykdomų žmogaus teisių pažeidimų.

Nacionalinis transliuotojas „Australian Broadcasting Corporation“ (ABC) pranešė, kad policija pašalino kelis žmones, bandžiusius patekti į diplomatinį kompleksą.

Wang Yi yra aukščiausio rango Kinijos pareigūnas, apsilankęs Australijoje nuo 2017 metų, kai tuometinis Kinijos premjeras Li Keqiangas (Li Kečiangas) susitiko su tuometiniu australų ministru pirmininku Malcolmu Turnbullu (Malkolmu Ternbalu).

Pasak abiejų užsienio reikalų ministrų, šiuo metu planuojamas dabartinio Kinijos premjero Li Qiango (Li Čiango) vizitas Australijoje. Tikėtina, kad jis įvyks 2024 metų viduryje.

Vėliau trečiadienį Wang Yi trumpai susitiks su Australijos ministru pirmininku Anthony Albanese'iu (Entoniu Albaniziu), po to vyks į kitus susitikimus Sidnėjuje.

Naujojoje Zelandijoje Wang Yi susitiko su kolega Winstonu Petersu (Vinstonu Pitersu), ministru pirmininku Christopheriu Luxonu (Kristoferiu Laksonu) ir šalies prekybos ministru.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS