Australijos kardinolas G. Pellas nuteistas už vaikų lytinį išnaudojimą | Diena.lt

AUSTRALIJOS KARDINOLAS G. PELLAS NUTEISTAS UŽ VAIKŲ LYTINĮ IŠNAUDOJIMĄ

  • 2

Australijos kardinolas George'as Pellas (Džordžas Pelas), vienas artimiausių popiežiaus Pranciškaus patarėjų, buvo pripažintas kaltu dėl dviejų nepilnamečių choristų lytinio užpuolimo ir tapo aukščiausias pareigas einančiu Katalikų Bažnyčios dvasininku, kad nors nuteistu už lytinius nusikaltimus.

Prisiekusieji vienbalsiai pripažino G. Pellą kaltu dėl vieno lytinio išnaudojimo incidento ir keturių tvirkinimo atvejų, kurių aukomis 10-ame dešimtmetyje tapo du berniukai Šv. Patriko katedroje Melburne.

G. Pellas, kuriam dabar 77-eri, buvo apkaltintas privertęs tuos 12 ir 13 metų berniukus pasilikti katedros zakristijoje po sekmadieninių mišių ir privertęs jį lytiškai tenkinti.

Už užstatą paleistas dvasininkas visus kaltinimus neigė, o per pirminį bylos nagrinėjimą rugsėjį prisiejusieji nesugebėjo priimti sprendimo. Tačiau kardinolas buvo nuteistas per pakartotinį bylos nagrinėjimą gruodžio 11-ąją.

Teismo pirmininko griežtas draudimas neatskleisti šios bylos detalių neleido žiniasklaidai netgi pranešti apie teismo procedūras ir bylos nagrinėjimo posėdžius, vykusius nuo praeitų metų gegužės.

Šis draudimas buvo atšauktas per antradienį surengtą teismo posėdį, kai prokurorai nusprendė neteikti kaltinimų planuotai antrajai bylai dėl atskirų įtarimų, susijusių su numanomais G. Pello veiksmais 8-ame dešimtmetyje.

Vatikanas šių naujienų kol kas nekomentavo, bet G. Pellas antradienį tebetvirtino esąs nekaltas.

„Kardinolas George'as Pellas visuomet tvirtino esąs nekaltas ir toliau tai teigia“, – sakoma jo advokatų pranešime. Dvasininko teisininkai pridūrė pateikę apeliaciją dėl teismo nutarties.

Pranešime sakoma, kad daugelis kitų įtarimų arba kaltinimų prieš G. Pellą jau yra atšaukti arba paneigti.

„Supūk pragare!“

Vienas iš dviejų choristų, kuriuos, kaip nustatė teismas, tvirkino G. Pellas, mirė 2014 metais, o kitas antradienį jo advokato paskelbtame pareiškime pabrėžė, jog vykstantis teisinis procesas kelia jam stresą ir „dar nėra baigtas“.

„Kaip ir daugelis kitų aukų, patyriau gėdą, vienatvę, depresiją ir sunkumų. Kaip ir daugeliui kitų aukų, man prireikė daug metų, kad suprasčiau, kokį poveikį tai turėjo mano gyvenimui“, – sakė anonimas pageidavęs likti vyras.

„Tam tikru metu suprantame, kad pasitikėjome žmogumi, kurio turėjome bijoti, ir kad bijojome neapsimestinų santykių, kuriais turėjome pasitikėti", – pridūrė jis.

Pasibaigus posėdžiui prie Viktorijos apygardos teismo susirinkę lytinio išnaudojimo aukų šalininkai šaukė „išsigimėlis“ ir „supūk pragare“, kol G. Pellas lėtai ramsčiuodamasis lazdą lėtai ėjo automobilio link.

„Tai stebuklas, tai neįtikėtina“, – prie teismo rūmų sakė Michealu (Maiklu) žurnalistams prisistatęs vyras, teigęs, kad vaikystėje pats nukentėjo nuo lytinio smurto. Jis pridūrė norįs, kad dvasininkas būtų atskirtas nuo Bažnyčios ir pasiųstas už grotų.

Trečiadienį numatytas dar vienas teismo posėdis, per kurį veikiausiai bus pratęstas G. Pellui skirtas kardomasis kalinimas.

Per antradienį surengtą teismo posėdį G. Pellas, dėvėjęs pilką sportinį švarką virš tamsių marškinių ir kunigo apykaklės, apatiškai klausėsi nuosprendžio.

Jo nuteisimas yra dar vienas skaudus smūgis Bažnyčiai, kuriai sunkiai sekasi įtikinti pasaulį, kad ji rimtai kovoja su plačiai paplitusiu vaiku lytiniu išnaudojimu ir pedofilija.

G. Pellas, kuriam popiežius Pranciškus 2014 metais pavedė valdyti Vatikano finansus, buvo vienas artimiausių pontifiko patarėjų.

Žinia apie kardinolo nuteisimą iškels popiežiui rimtą iššūkį, pastaruoju metu suintensyvinusiam pastangas pademonstruoti, kad Bažnyčia pasiryžusi kovoti su lytiniu piktnaudžiavimu.

Vos prieš dvi dienas Pranciškus, uždarydamas Vatikane įvykusį kovai su pedofilija skirtą istorinį viršūnių susitikimą, prilygino vaikų lytinį išnaudojimą „žmonių aukojimui“.

„Tai yra pasibjaurėtini nusikaltimai, kuriuos būtina nušluoti nuo žemės paviršiaus“, – pabrėžė Pranciškus kalbėdamas susitikimo pabaigoje ir pažadėjo, kad kiekvienas piktnaudžiavimo atvejis bus vertinamas „itin rimtai“.

Tačiau kritikai teigia, kad Bažnyčia vis dar per lėtai sprendžia šią daugybę pasaulio šalis apėmusią problemą, nors apie ją pradėta kalbėti dar prieš kelis dešimtmečius.

Kelios dienos po to, kai G. Pellas buvo nuteistas už uždarų durų, Bažnyčia paskelbė, kad jis buvo pašalintas iš popiežiaus artimiausių patarėjų ir kabineto narių tarybos.

Vis tik net ir netekęs vietos šioje taryboje G. Pellas liko atsakingas už Vatikano finansus ir užima trečią pagal įtakingumą postą Katalikų Bažnyčioje, nors sulaukęs kaltinamojo nuosprendžio oficialiai išėjo ilgų atostogų.

GALERIJA

  • Australijos kardinolas G. Pellas nuteistas už vaikų lytinį išnaudojimą
  • Australijos kardinolas G. Pellas nuteistas už vaikų lytinį išnaudojimą
  • Australijos kardinolas G. Pellas nuteistas už vaikų lytinį išnaudojimą
  • Australijos kardinolas G. Pellas nuteistas už vaikų lytinį išnaudojimą
  • Australijos kardinolas G. Pellas nuteistas už vaikų lytinį išnaudojimą
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Kaunietis

Svarkas jau is ,, Humanos ,, , bet ziedas dar vis nublizgintas.

Rokas

Galiausiai senis gavo ko nusipelne ...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS