Australijos premjeras ragina pareikšti kaltinimus protestų prieš rasizmą dalyviams | Diena.lt

AUSTRALIJOS PREMJERAS RAGINA PAREIKŠTI KALTINIMUS PROTESTŲ PRIEŠ RASIZMĄ DALYVIAMS

Judėjimo „Black Lives Matter“ („Juodaodžių gyvybės svarbios“) protestuotojai turėtų būti nubausti už tai, kad nepaisė Australijoje dėl koronaviruso epidemijos įvestų karantino taisyklių, pareiškė šalies ministras pirmininkas Scottas Morrisonas (Skotas Morisonas).

Premjeras taip pat išprovokavo pasipiktinimo bangą pareiškęs, kad Australijoje niekada nebuvo vergovės.

Dešimtys tūkstančių australų šią savaitę dalyvavo protestuose prieš sisteminį rasizmą tėvynėje ir Jungtinėse Valstijose. Ateinančiomis dienomis numatyta daugiau protesto akcijų. 

Kritikai ragino uždrausti šias eitynes sveikatos sumetimais, pakurstydami debatus apie žodžio laisvę ir šalies kolonijinę praeitį.   

Konservatorių lyderis S. Morrisonas pareiškė, kad protestuotojai pažeidė fizinio atstumo taisykles ir pakenkė išėjimui iš karantino, sukeldami pavojų ekonomikai.  

Kai duodamas interviu radijui premjeras buvo paklaustas, ar demonstrantams turėtų būti pareikšti kaltinimai, jis atsakė: „Manau, taip.“ 

„Manau, žmonės, ketinantys šį savaitgalį tai tęsti, rodo didžiulę nepagarbą savo bendrapiliečiams australams“, – sakė S. Morrisonas, Viktorijos valstijai  pranešus, kad vienam demonstrantui Melburne nustatyta koronavirusinė infekcija COVID-19. 

Judėjimą „Black Lives Matter“ palaiko daugelis žmonių Australijoje – šalyje, kurią vis dar slegia rasistinės praeities palikimas. 

Duodamas interviu S. Morrisonas gyrė britų keliautoją kapitoną Jamesą Cooką (Džeimsą Kuką), kurio pirmoji kelionė į šį žemyną atvėrė kelią britams kolonizuoti Australiją, ir tvirtino, kad „Australijoje nebuvo vergovės“.  

Tokią nuostatą griežtai atmeta istorikai bei aktyvistai, pabrėžiantys, kad daugybė čiabuvių darbininkų ir tūkstančiai vergų, atgabentų iš Ramiojo vandenyno salų, liejo prakaitą Australijos cukranendrių plantacijose.   

Tarp Australijos įkalinimo įstaigose laikomų asmenų aborigenai vis dar sudaro neproporcingai didelę dalį, o vien per kelis pastaruosius dešimtmečius kalėjimuose mirė daugiau kaip 400 čiabuvių .   

S. Morrisonas plačiau nekomentavo, kokie kaltinimai gresia protestuotojams, tačiau valdžia įspėjo, kad jiems mažų mažiausiai bus skirtos piniginės baudos už tai, kad pažeidė suvaržymus dėl viešų susibūrimų.     

Australijoje naujų COVID-19 atvejų pastaruoju metu nuolat mažėja. Vėl atsidarė restoranai, barai ir mokyklos, tačiau griežtos fizinio atstumo priemonės tebegalioja ir masiniai susibūrimai neleidžiami.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Nuomonė,teisti.

Juodaodžių gyvybės svarbios.Tai rasistinis šūkis.Visos gyvybės svarbios .Tiek juodaodžių tiek kitų odos spalvų ,tiek gyvūnų.Už toki šūki vien reikėtu teisti.O tokie piketai matomai kažkieno organizuojami visame pasaulyje.

Kaunas

Teisingas sprendimas,o ne klauptis prieš nusikaltelius.O kada teis musu snarglius žyguotojus su Armonaite kuri panaši į šūdo gabslą,ir leidimo išdavėjui.

Anonimas

Tuos visus "protestuotojus" reikia sodinti i narva ir isvezti i dziungles.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS