Australijos premjeras spalį Vašingtone susitiks su J. Bidenu | Diena.lt

AUSTRALIJOS PREMJERAS SPALĮ VAŠINGTONE SUSITIKS SU J. BIDENU

  • 0

Australijos ministras pirmininkas Anthony Albanese'is (Entonis Albanizis) spalio pabaigoje Vašingtone susitiks su JAV prezidentu Joe Bidenu (Džo Baidenu), ketvirtadienį pranešė Kanbera.

Pastaruoju metu JAV siekia stiprinti santykius su Australija, įgyvendindamos platesnę strategiją, kuria siekiama pasipriešinti Kinijos veiksmams Azijos ir Ramiojo vandenyno regione.

Šis A. Albanese'io ir J. Bideno susitikimas įvyks po neseniai surengto Vašingtono diplomatinio vizito Ramiojo vandenyno regione, kuomet aukščiausi JAV pareigūnai demonstravo savo paramą Tongoje, Papua Naujojoje Gvinėjoje, Australijoje ir Naujojoje Zelandijoje.

„Mano vizitas yra svarbi proga aptarti mūsų plataus užmojo klimato ir švarios energijos pertvarką ir bendrą tikslą sukurti stiprų, saugų ir klestintį Indijos ir Ramiojo vandenynų regioną“, – teigiama Australijos premjero išplatintame pranešime, kuriame vartojamas sąjungininkų terminas Azijos ir Ramiojo vandenyno regionui apibūdinti.

J. Bidenas gegužę turėjo apsilankyti Australijoje, tačiau jo kelionė buvo atšaukta po to, kai vidaus politikoje kilo ginčų dėl JAV skolos lubų.

Tikimasi, kad spalio 23–26 dienomis vyksiančio A. Albanese'io vizito metu daugiausia dėmesio bus skiriama diskusijoms apie svarbų AUKUS saugumo paktą, kuriame taip pat dalyvauja Jungtinė Karalystė.

AUKUS – tai Australijos, Jungtinės Karalystės ir Jungtinių Valstijų paktas, kuriuo, be kitų dalykų, numatyta tiekti Kanberai atominius povandeninius laivus.

„Šis vizitas pabrėš gilų ir ilgalaikį Jungtinių Valstijų ir Australijos aljansą ir bendrą abiejų šalių įsipareigojimą remti atvirą, stabilų ir klestintį Ramiojo vandenyno regioną“, – sakoma Baltųjų rūmų išplatintame pranešime.

Neseniai Pentagonas pristatė planus Australijoje toliau išbandyti hipergarsines raketas ir kitus tiksliuosius ginklus.

Vašingtonas taip pat įsipareigojo padėti Australijoje sukurti vietinę raketų gamybos pramonę ir plėsti karines rotacijas šalies šiaurinėse bazėse.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS