Austrijos ministrė atsistatydino dėl akademinio plagijavimo skandalo | Diena.lt

AUSTRIJOS MINISTRĖ ATSISTATYDINO DĖL AKADEMINIO PLAGIJAVIMO SKANDALO

Austrijos darbo, šeimų ir jaunimo reikalų ministrė Christine Aschbacher šeštadienį atsistatydino, sulaukusi kaltinimų dėl akademinio plagijavimo.

Ch. Aschbacher iš kanclerio Sebastiano Kurzo centro dešiniosios Liaudies partija (OeVP) pranešė paliekanti ministrės postą, kad „apsaugotų šeimą“. Ji skundėsi dėl nepakeliamo „priešiškumo ir politinio puolimo“ jos atžvilgiu.

Skandalas kilo, kai tinklaraštininkas Stefanas Weberis, viešinantis akademinio plagijavimo atvejus, paskelbė, kad Ch. Aschbacher 2006 metų magistro darbe esama „plagijuoto teksto ir neteisingų nuorodų“. Be to, pasak tinklaraštininko, magistro darbas rodo, kad jo autorei stinga vokiečių kalbos žinių. 

Ch. Aschbacher aukštais balais baigė Vyner Noištato taikomųjų mokslų universitetą. Vyner Noištatas yra į pietus nuo Austrijos sostinės Vienos.

S. Weberis analogiškų kaltinimų išsakė ir dėl Ch. Aschbacher daktaro disertacijos, kurią pernai gegužę, per pirmąją koronaviruso bangą, ministrė pateikė kaimyninės Slovakijos Bratislavos technikos universitetui.  

Jis tvirtino, kad darbe esama „iki šiol nematyto masto pompastiškų paistalų, nesąmonių ir plagijuoto teksto“. Anot tinklaraštininko, daugiau nei penktadalis teksto buvo paimta iš kitų šaltinių jų nenurodant, įskaitant vieną žurnalo „Forbes“ straipsnį. 

Spaudžiama opozicijos Ch. Aschbacher „atmetė“ S. Weberio kaltinimus, pavadinusi juos „insinuacijomis“.

S. Kurzas socialiniame tinkle „Twitter„parašė, jog „gerbia“ Ch. Aschbacher sprendimą trauktis. Šis skandalas padidino spaudimą jo vyriausybei, kritikuojamai dėl, daugelio ekspertų nuomone, chaotiško antrosios koronaviruso bangos valdymo.    

Kancleris pridūrė, kad naujo darbo, šeimų ir jaunimo reikalų ministro pavardę turėtų paskelbti pirmadienį.

Vokiškai kalbančiose šalyse, kur nemažai politinių lyderių didžiuojasi turį trečiosios pakopos universitetinių studijų baigimo diplomus, politikai gana dažnai sulaukia kaltinimų dėl akademinio plagijavimo.   

Vokietijoje dėl akademinio plagijavimo skandalų 2011 metais konservatorius Karlas Theodoras zu Guttenbergas atsistatydino iš gynybos ministro posto, o 2013 metais konservatorė Annette Schavan pasitraukė iš švietimo ministrės pareigų.

Dabartinę šeimos reikalų ministrę Franziską Giffey iš centro kairiųjų stovyklos taip pat jau ne vienus metus lydi įtarimų dėl plagijavimo šešėlis.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS