Azerbaidžano prezidentas: Baku pasirengęs surengti derybas su Armėnija | Diena.lt

AZERBAIDŽANO PREZIDENTAS: BAKU PASIRENGĘS SURENGTI DERYBAS SU ARMĖNIJA

  • 1

Azerbaidžano prezidentas Ilhamas Aliyevas (Ilchamas Alijevas) sekmadienį pareiškė, kad jo šalis yra pasirengusi surengti derybas su Armėnija dėl būsimos taikos sutarties po to, kai susigrąžino separatistinį Kalnų Karabacho regioną.

Jis pažymėjo, kad Sakartvelas būtų gera vieta šioms deryboms.

Azerbaidžano prezidentas tai pareiškė lankydamasis Sakartvele po to, kai atsisakė dalyvauti susitikime su Armėnijos ministru pirmininku Nikolu Pašinianu. Susitikimas turėjo būti surengtas ketvirtadienį Ispanijos Granados mieste vykusiame Europos aukščiausiojo lygio susitikime, per kurį Europos Sąjunga siekė tarpininkauti abiejų lyderių deryboms.

Šeštadienį I. Aliyevas piktai kritikavo Prancūziją už pažadą tiekti ginklus Armėnijai. Azerbaidžano prezidento biuras nurodė, kad šeštadienį I. Aliyevas telefonu kalbėjosi su Europos Vadovų Tarybos pirmininku Charles'iu Micheliu (Šarliu Mišeliu) ir nurodė, kad dėl Prancūzijos pozicijos negalėjo dalyvauti ketvirtadienio susitikime.

Prezidento biuro išplatintame skambučio tekste teigiama, kad pokalbio metu I. Aliyevas pažymėjo, kad „Prancūzijos ginklų tiekimas Armėnijai – tai požiūris, kuriuo siekiama ne taikos, o naujo konflikto, ir jei regione kils koks nors naujas konfliktas, Prancūzija bus atsakinga už jo sukėlimą“.

Kalnų Karabacho kontrolę Azerbaidžanas susigrąžino per žaibišką praėjusio mėnesio puolimą, kuris buvo nutrauktas armėnų separatistų pajėgoms sutikus sudėti ginklus.

Armėnų separatistai ir Azerbaidžano pareigūnai Rusijos tarpininkaujamose derybose praėjusią savaitę pradėjo tartis dėl regiono reintegracijos.

Azerbaidžano pajėgoms kartu su Rusijos taikdariais metodiškai dirbant ir renkant separatistų ginklus bei įžengiant į miestus, kurių Baku nekontroliavo nuo pat praėjusio amžiaus 10-o dešimtmečio, buvo surengti du derybų raundai.

Po susitikimo su Sakartvelo ministru pirmininku Irakliu Garibašviliu sekmadienį  Azerbaidžano prezidentas teigė, kad yra dėkingas Sakartvelui už jo tarpininkavimo pastangas. Jis pridūrė, kad Baku bus pasirengęs dalyvauti derybose ir aptarti su taikos susitarimu susijusius klausimus, jei Armėnija su tuo sutiks.

„Kelios šalys ir kai kurios tarptautinės organizacijos stengiasi remti Armėnijos ir Azerbaidžano santykių normalizavimo procesą“, – sakė I. Aliyevas.

„Mes sveikiname bet kokį tarpininkavimą ir pagalbą, jei ji nėra vienpusiška ir šališka“, – pridūrė jis.

Jis pabrėžė, kad su Armėnija ir Azerbaidžanu besiribojantis Sakartvelas būtų geriausia vieta būsimoms deryboms dėl taikos susitarimo.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Rūtenis

1988 vasario pabaigoje aršūs armėnai atplėšė Karabachą, o už tai Sumgaityje azerai po savaitės truputį(apie 100 žm.) į kitą pasaulį pasiuntė armėnus, ir taip tos dvi tautos nenurimsta iki šiol. Nesakau, kad azerai šilkiniai, bet jau armėnai tai neduokdie tokius kaimynus- jiems vis maža ir maža ką jiems davė kitos šalys, o jie lyg čigonai jei jau kur atkeliaus, tai ten jau ir jų nuosavybė. Teko nemažai bendrauti su jais, tai man jie labai slidžių žmonių atvejis, o jau kokius reikalus bendrus turėti, tai jokių. Tegul jie gyvena, mums jie toli, bet aš labiau tikiu azerais.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS