B. Bush – pirmoji JAV ponia ir visos tautos močiutė | Diena.lt

B. BUSH – PIRMOJI JAV PONIA IR VISOS TAUTOS MOČIUTĖ

  • 2

JAV atsisveikina su Barbara Bush. Priklausydama šalies elitui, ji atrodė esanti paprasta daugiavaikė motina, eidama pirmosios ponios pareigas, aplinkinius žavėjo sąmoju, spinduliavo rūpestingumu ir niekada nebijojo būti savimi, todėl buvo vienas populiariausiųi šalies žmonių.

Pirmoji JAV močiutė

B.Bush buvo daugiau nei tik buvusio galingiausio pasaulio vyro sutuoktinė. Ji – antroji amerikietė po Abigail Adams, buvusi ir pirmąja šalies ponia, ir JAV prezidento motina, tačiau vienintelė, dalyvavusi abiejų inauguracijose. Ir – mažiau reikšminga, tačiau neatsiejama nuo jos gyvenimo detalė – dar vieno kandidato į JAV prezidentus motina.

Oficialioje B.Bush gyvenimo istorijoje nėra skandalų, nešeimyninių ryšių, silpnybių. Žvelgdami iš šių dienų perspektyvų galime manyti, kad visi jie buvo užglaistyti, tačiau didesnė tikimybė, kad jų paprasčiausiai nebuvo.

Išoriškai panaši į pirmąja JAV valstybės sekretore tapusią Madeleine Albright ir į vidutinę statistinę vidurinės klasės namų šeimininkę, B.Bush visada buvo populiari tarp amerikiečių, o kartais pouliarumo reitinguose ji net lenkdavo savo sutuoktinį.

B.Bush buvo dažnai vadinama amerikiečių pirmąja močiute. Įžvalgesnieji – dar ir Bushų šeimos centru, kuriame prasidėjo ir kirtosi jos vyro ir sūnų karjeros keliai. Tai, kad šiandien Bushų šeima vadinama sėkmingiausia politikų dinastija Amerikos istorijoje, be abejonės, yra ir B.Bush nuopelnas.

Motinystės našta

1925-ųjų birželį žurnalų leidėjo šeimoje gimusi, Niujorko priemiestyje užaugusi B.Bush jaunystėje buvo aktyvi sportininkė ir prisiekusi literatūros mėgėja. Sulaukusi šešiolikos, ji susipažino su George'u Bushu, už kurio ištekėjo 1945-aisiais. "Ištekėjau už pirmojo vyro, kurį buvau pabučiavusi", – vėliau pasakos B.Bush.

Ištekėjau už pirmojo vyro, kurį buvau pabučiavusi.

Istorinis žingsnis – ne tik jaunų žmonių gyvenime: iki pat antradienio G.Bushas buvo ilgiausiai santuokoje išgyvenęs JAV prezidentas.

Tuo metu, kai G.Bushas studijavo ir gilinosi į naftos verslo subtilumus, B.Bush rūpinosi šešiais vaikais, gimusiais per trylika metų: George'u Walkeriu, Robin, Jebu, Neilu, Marvinu ir Dorothy.

Pastaroji veikla anaiptol nebuvo idilė: G.Bushui kylant karjeros laiptais – dirbant diplomatinėje tarnyboje Niujorke, Pekine, užimant aukštas pareigas JAV parlamente, Centrinėje žvalgybos valdyboje ir kitose institucijose, šeimai teko beveik 30 kartų pakeisti gyvenamąją vietą.

Vėliau B.Bush prisipažins, kad šeiminio gyvenimo pradžioje buvęs "ilgų dienų ir trumpų metų" periodas – su bėgančiomis nosytėmis, ausų skausmais, ligoninių priimamaisiais, sekmadieninėmis mokyklomis ir bažnyčios lankymu, mažų rankučių apsikabinimais, ilgomis valandomis ruošiant namų darbus, sūnaus Neilo disleksijos pratimais. Ir dienomis, kai galvojo, kad gyvenimas niekada nebebus linksmas.

Ypatingas ryšys

Viena skausmingiausių patirčių – trimetės dukters Paulinos, kurią šeimoje visi vadino Robin, mirtis nuo leukemijos. Po šios tragedijos 1953-iųjų spalį nė trisdešimties nesulaukusi B.Bush pražilo. "Aš šukavau jos plaukus, laikiau jos ranką ir mačiau, kaip išeina jos siela", – vėliau sunkiausią gyvenime akimirką prisiminė moteris.

Mirtis sukrėtė tuomet dar negausią Bushų šeimą – jau buvo gimęs Jebas – ir labai suartino mažąjį George’ą Walkerį su mama. Pats būdamas vos septynerių metų jis bandė paguosti motiną ir buvo jai atrama tomis dienomis, kai lygiai taip pat sunkiai dukters mirtį išgyvenęs G.Bushas turėjo grįžti prie verslo reikalų. Vėliau B.Bush prisipažino buvusi sukrėsta, kai sykį nugirdo sūnų sakantį draugams, kad negali eiti žaisti, nes turi būti su mama, kuri jaučiasi labai vieniša.

Judviejų ryšys išliko stiprus net ir George'ui sulaukus paauglystės. Pirmagimis motinai padėjo ir tuomet, kai tėvą buvo pasiglemžę verslo reikalai, o namuose, kur jau augo mažasis Jebas, vienas po kito atsirado dar du berniukai ir mergaitė.

Sako, vėliau B.Bush visokeriopai palaikė prezidentu tapusį pirmagimį, skambindavusi jam į Baltuosius rūmus, kad praskaidrintų anekdotu ar juokeliu.

"Priežastis, kodėl aš vertinu stiprią valią turinčių ir savo nuomonę ginančių moterų patarimus, yra mano mama", – moterų gausą jo darbo štabe vėliau paaiškins 43-iuoju JAV prezidentu tapęs G.W.Bushas.

Žinoma, stiprybės suteikė ir artimiausi žmonės. Kai G.Bushas buvo paskirtas vadovauti CŽV, B.Bush nugrimzdo į depresiją. Vėliau memuaruose ji samprotaus, kad pusmetį trukęs periodas galėjo būti susijęs su hormonų pusiausvyros sutrikimais, tačiau negandas ji įveikė be medikų pagalbos – namiškiams demonstruojant ypatingą kantrybę. "Aš stebiuosi, kaip jis manęs nepaliko", – apie sutuoktinio paramą vėliau rašė ji.

Bateliai už 29 dolerius

1989 m. tapusi pirmąja JAV ponia B.Bush kontrastavo su savo pirmtake, buvusia aktore Nancy Reagan. Pastaroji buvo idealus Holivudo žvaigždžių fabriko kūrinys ir nuolat reikšdavo savo nuomonę prezidento darbo reikalais, o B.Bush tobulai atitiko karjeros siekiančio vyro sutuoktinės ir rūpestingos motinos įvaizdį.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Na na

Ne tauta o mikimauzai ir plėšikai.

apie

kokia dar tauta kalba juk jav neturi tautos nes pagrinde emigrantai ir kolonizatoriai......

SUSIJUSIOS NAUJIENOS