B. Johnsonas atsisakė prieš rinkimus suvienyti jėgas su „Brexit“ partijos lyderiu | Diena.lt

B. JOHNSONAS ATSISAKĖ PRIEŠ RINKIMUS SUVIENYTI JĖGAS SU „BREXIT“ PARTIJOS LYDERIU

  • 0

Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Borisas Johnsonas (Borisas Džonsonas) neketina prieš rinkimus suvienyti jėgų su „Brexit“ partijos lyderiu Nigelu Farage'u (Naidželu Faradžu), trečiadienį pranešė britų žiniasklaida.

Pasak vieno Dauningo gatvės atstovo, „ministras pirmininkas nesudarys sandorio su Nigelu Farage'u“. Pareigūnas pridūrė, kad B. Johnsonas „leido aiškiai suprasti – susitarimo nebus“.

Anksčiau „Brexit“ partijos lyderis siūlė valdančiajai Konservatorių partijai koordinuoti veiksmus siekiant per rinkimus iškovoti kuo daugiau vietų parlamente. N. Farage'as norėtų, kad sudarydamas tokį aljansą vyriausybės vadovas patvirtintų, kad yra pasiruošęs išvesti šalį iš Europos Sąjungos be sutarties dėl būsimų santykių.

N. Farage'as taip pat pasiūlė pasirinkti 80 rinkimų apygardų bendriems veiksmams. Remiantis pasiūlymu, šiose apygardose vienos iš partijų silpnesnis kandidatas nedalyvaus rinkimuose stipresniojo naudai. Mainais į tai „Brexit“ partija nekels savo kandidatų kitose apygardose, kad neatimtų balsų iš konservatorių kandidatų.

Pasak N. Farage'o, jei B. Johnsonas sutiks vykdyti tokias sąlygas, „Brexit“ partija padės jam užsitikrinti tvirtą daugumą parlamente, o tai leistų veiksmingai spręsti klausimus, susijusius su JK išstojimu iš ES.

„Galime būti arba geriausi draugai, arba aršiausi priešai“, – pareiškė N. Farage'as.

Britų karalienė Elizabeth II (Elzbieta II) pirmadienį oficialiai patvirtino įstatymą, kuriuo siekiama užkirsti kelią „Brexit“ be sutarties scenarijui.

Įstatymas įpareigos premjerą B. Johnsoną prašyti ES trims mėnesiams atidėti „Brexit“, jei jam nepavyks iki spalio 19-osios sudaryti susitarimo su bloku.

B. Johnsonas siūlė rengti rinkimus spalio 15 dieną – iki spalio 31 dienos numatyto „Brexit“ galutinio termino. Tačiau Bendruomenių Rūmai tokį siūlymą atmetė.

Daugelis JK opozicijos politikų teigė, kad pritartų naujų rinkimų šaukimui, jei premjeras iš pradžių įsipareigotų atsisakyti „kietojo“ „Brexit“ scenarijaus. Vis tik vyriausybės vadovas nepasiruošęs žengti tokio žingsnio.

Redaktorius: Rūta Androšiūnaitė

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS