B. Johnsonas ir EK vadovė sutarė toliau ieškoti išeities iš „Brexito“ aklavietės | Diena.lt

B. JOHNSONAS IR EK VADOVĖ SUTARĖ TOLIAU IEŠKOTI IŠEITIES IŠ „BREXITO“ AKLAVIETĖS

Po Jungtinės Karalystės ministro pirmininko Boriso Johnsono (Boriso Džonsono) ir Europos Komisijos vadovės Ursulos von der Leyen (Urzulos fon der Lajen) nerezultatyvaus pokalbio britai ir Europos Sąjungos atstovai sekmadienį vėl susitiks Briuselyje tęsti derybų dėl prekybos po „Brexito“, liekant vis mažiau laiko susitarimui pasiekti.

B. Johnsonas ir U. von der Leyen šeštadienį po pietų maždaug valandą kalbėjosi telefonu ir sutarė, kad reikia paskutinio bandymo susitarimui pasiekti. Abi pusės spaudžiamos užtikrinti proveržį, nes lieka tik kelios savaitės iki gruodžio 31-osios, kai liausis galioti 11 mėnesių pereinamasis laikotarpis po „Brexito“.

Aukšto lygio politinis įsikišimas įvyko JK ir ES pasiuntiniams penktadienį vakare paskelbus derybų pauzę ir pripažinus, kad sąlygos susitarimui pasiekti dar nėra įvykdytos.

Vis dar lieka „reikšmingų nesutarimų“ dėl kelių svarbių klausimų, nuolat trikdžiusių nuo vasaros vykstančias derybas, sakoma bendrame B. Johnsono ir U. von der Leyen pareiškime.

„Suprasdami šių nesutarimų rimtumą sutarėme, kad mūsų derybininkų komandos turėtų imtis tolesnių pastangų ir įvertinti, ar juos galima išspręsti, – sakoma pareiškime. – Todėl nurodome savo vyriausiesiems derybininkams... [sekmadienį] vėl susirinkti Briuselyje. Mes vėl kalbėsimės pirmadienį vakare.“

Jei šalims nepavyks susitarti, nebus išvengta rimtų ekonominių sutrikimų, Europos ekonomikai jau išgyvenant gilų nuosmukį dėl koronaviruso pandemijos.

B. Johnsonas ir U. von der Leyen praėjusį kartą kalbėjosi lapkričio 7 dieną, bet praėjus mėnesiui Britanija ir Bendrija dar nėra radusios sprendinio nesutarimams dėl vienodų konkurencijos sąlygų, valdymo ir žvejybos teisių.

„Abi šalys pabrėžė, kad joks susitarimas nėra įmanomas, jei nebus išspręsti šie klausimai“, – sakoma šeštadienį paskelbtame bendrame pareiškime.

„Nesėkmė rūpinantis valstybės reikalais“

Jungtinė Karalystė iš ES oficialiai išstojo sausį, praėjus beveik ketveriems metams po „Brexito“ referendumo, smarkiai suskaldžiusio šalį.

Tačiau pereinamuoju iki šių metų pabaigos Britanija toliau laikėsi daugumos ES taisyklių, abiem šalims stengiantis susitarti dėl būsimų ryšių.

Jeigu susitarimo nepavyks pasiekti ir ratifikuoti iki gruodžio 31 dienos, abi šalys sugrįš prie prekybos vadovaujantis Pasaulio prekybos organizacijos (PPO) sąlygomis, o tai paveiktų prekybą ir verslą abiejose Lamanšo sąsiaurio pusėse, ypač – Britanijoje. PPO sąlygos reikštų nepageidaujamą tarifų ir kvotų sugrįžimą po beveik penkis dešimtmečius vykdytos ekonominės ir politinės integracijos.

Dauguma būsimų ryšių aspektų jau yra suderinti per šiais metais vykusias derybas, įskaitant Britanijos pasitraukimą iš bendrosios rinkos ir muitų sąjungos, bet dėl keleto opių klausimų nė viena pusė kol kas nelinkusi nusileisti.

„Pamatysime, ar tebėra galimybė“ susitarti, šeštadienį grįždamas į Briuselį iš Londono sakė ES vyriausiasis derybininkas Michelis Barnier (MIšelis Barnjė).

Britanijos vyriausiasis derybininkas Davidas Frostas (Deividas Frostas) anksti sekmadienį nuvyks į Briuselį su nedidele derybininkų komanda, sakoma pranešimuose.

Derybininkai turi vos kelias dienas iki ketvirtadienį įvyksiančio ES lyderių susitikimo.

„Tai paskutinis kauliuko metimas“, – JK žiniasklaidai sakė šaltinis vyriausybėje.

B. Johnsonas tvirtino, kad Britanija „galingai suklestės“, kad ir kokia būtų šių derybų baigtis. Vis dėlto jam gresia rimti politiniai ir ekonominiai padariniai, jeigu susitarimo nepavyktų sudaryti.

„Jeigu nesugebėsime užsitikrinti susitarimo su Europos Sąjunga, tai bus rimtas nesėkmė rūpinantis valstybės reikalais“, – šeštadienį paskelbtame interviu sakė B. Johnsono Konservatorių partijos parlamentaras Tomas Tugendhatas (Tomas Tugendhatas), Bendruomenių Rūmų užsienio reikalų komiteto pirmininkas.

Tačiau euroskeptiškų konservatorių grupė raginą B. Johnsoną laikytis tvirtai.

„Dabar arba niekada“

ES vyriausybės stulbinamai vieningai palaikė M. Barnier per keblų „Brexito“ procesą, bet pastaruoju metu pradėjo ryškėti vidaus nesutarimai.

Prancūzija penktadienį pagrasino vetuoti bet kokią sutartį, jeigu nebus patenkinti Paryžiaus reikalavimai užtikrinti sąžiningą prekybą ir prieigą prie JK žvejybos plotų.

Vienas Europos diplomatas AFP sakė, kad Belgija, Nyderlandai, Ispanija ir Danija palaiko Prancūzijos susirūpinimą, kad ES gali per daug nusileisti dėl konkurencijos sąlygų.

Airijos, kurią Europos Sąjungoje gali labiausiai paveikti scenarijus be susitarimo, premjeras Michealas Martinas (Mikalas Martinas) sveikino diskusijų pratęsimą.

„Susitarimas geriausiai atitiktų visų interesus. Reiktų dėti visas pastangas, kad susitarimas būtų pasiektas“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė jis.

Vokiečių europarlamentaras Manfredas Weberis (Manfredas Vėberis), Europos liaudies partijos (ELP) pirmininkas, sakė, kad susitarimas bus pasiektas „dabar arba niekada“.

„Borisui Johnsonui reikia pasirinkti iš „Brexito“ ideologijos ir žmonių kasdienio gyvenimo realybės, – sakė jis. – COVIDo krizės įkarštyje dėl savo piliečių ir kompanijų privalome pasiekti susitarimą.“

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

ano

taip britu monarhkolonistas bando itakoti eurofonlirbius kurie vaidina pliuralizma bet nieko nedaro o laukia jav rinkimu ivertynimo?...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS