B. Johnsonas kaltina ES planuojant maisto „blokadą“ prieš JK | Diena.lt

B. JOHNSONAS KALTINA ES PLANUOJANT MAISTO „BLOKADĄ“ PRIEŠ JK

Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Borisas Johnsonas (Borisas Džonsonas) apkaltino Europos Sąjungą grasinimais įvesti maisto „blokadą“ tarp Didžiosios Britanijos ir Šiaurės Airijos, kuri galėtų išardyti JK, taip šliūkštelėdamas alyvos į ugnį dėl nelengvų „Brexito“ derybų.

Laikraščio „The Daily Telegraph“ šeštadienio numeryje B. Johnsonas rašo, kad ES pozicija pateisina jo vyriausybės siūlomą naują teisės aktą „Brexito“ sutarčiai perrašyti – įstatymo projektą, kuris kelia daug nerimo net tarp jo paties parlamentarų.

Londono ir Briuselio derybos dėl būsimų prekybos santykių yra atsidūrusios aklavietėje. Esant grėsmei, kad susitarimas nebus pasiektas iki šių metų pabaigos, kai „Brexitas“ visiškai įsigalios, Europos Sąjunga, pasak B. Johnsono, yra linkusi į „kraštutinį taisyklių dėl Šiaurės Airijos aiškinimą“.

„Mums sakoma, kad ES ne tik nustatys muitus prekėms, gabenamoms iš Didžiosios Britanijos į Šiaurės Airiją, bet kad ji iš tikrųjų gali sustabdyti maisto produktų gabenimą iš Didžiosios Britanijos į Šiaurės Airiją“, – parašė ministras pirmininkas.

„Turiu pasakyti, kad mes niekada rimtai nemanėme, kad ES galėtų ryžtis naudoti sutartį, dėl kurios sąžiningai derėtasi, vienai JK daliai blokuoti, jai izoliuoti arba kad jie iš tikrųjų grasintų sunaikinti ekonominį ir teritorinį JK vientisumą“, – pridūrė B. Johnsonas.

Ginčas dėl maisto produktų daugiausia yra susijęs su ES atsisakymu suteikti Didžiajai Britanijai „trečiosios šalies“ statusą, kuriuo pripažįstama, kad šalys atitinka pagrindinius maisto produktų eksporto į ES reikalavimus.

Pagal Didžiosios Britanijos išstojimo iš ES sutartį Šiaurės Airija turės specialų statusą, kuriuo siekiama užtikrinti, kad nebūtų sugrąžinta „kieta“ jos siena su ES nare Airija. Tokios sienos nebuvimas numatytas 1998 metų taikos sutartyje, kuri užbaigė tris dešimtmečius trukusį kraujo liejimą.

ES nerimauja dėl to, kad po „Brexito“ Didžioji Britanija gali sumažinti maisto produktams taikomus standartus, taip pat taisykles dėl valstybės pagalbos įmonėms ir siųsti prekes į bendrąją rinką per Šiaurės Airiją.

Po dar vieno nelengvo prekybos derybų rato, šią savaitę įvykusio Londone, vyriausiasis ES derybininkas Michelis Barnier (Mišelis Barnjė) pareiškė, kad išlieka „daug neaiškumų“ dėl po sausio 1-osios įsigaliosiančio Didžiosios Britanijos maisto eksporto režimo.

ES reikia daugiau aiškumo, kad blokas galėtų įvertinti JK įtraukimą į trečiųjų šalių sąrašą.

„Teisinis apsaugos tinklas“

„ES reikia daugiau aiškumo, kad blokas galėtų įvertinti JK įtraukimą į trečiųjų šalių sąrašą“, – sakoma M. Barnier pareiškime.

B. Johnsono teigimu, jo vyriausybė ir toliau išlieka įsipareigojusi iki metų pabaigos susitarti su ES.

„Visgi mes negalime palikti teorinės galimybės padalyti mūsų šalį – ją suskaldyti – tarptautinės organizacijos rankose“, – rašė jis ir pavadino naująjį JK vidaus rinkos įstatymą „teisiniu apsaugos tinklu“.

Ministro pirmininko straipsnis pasirodė po to, kai penktadienio vakarą jis surengė chaotišką vaizdo konferenciją su pasipiktinusiais konservatorių parlamentarais, kuriuos pribloškė tarptautinės sutarties nutraukimo galimybė.

„Privalome priimti šį įstatymą, –­ parašė B. Johnsonas prieš pirmadienį numatomus debatus parlamente. – Todėl įspėju savo kolegas parlamentarus, kad negalime grįžti į tamsias praėjusių metų dienas – grumtynes, kurios taip pakenkė mūsų derybininkams.“

Vokietija: JK laukia „reikšmingas“ nuosmukis

Vokietijos finansų ministras Olafas Scholzas (Olafas Šolcas) šeštadienį pareiškė, kad Jungtinė Karalystė susidurs su reikšmingais sunkumais, jei nebus pasiektas susitarimas dėl prekybos po „Brexito“.

„Mano vertinimu, nereguliuojama situacija (nesant susitarimo) turėtų labai didelių pasekmių Didžiosios Britanijos ekonomikai“, – žurnalistams pareiškė O. Scholzas po Europos Sąjungos finansų ministrų susitikimo Berlyne.

„Europa sugebėtų su tuo susitvarkyti ir jai tai nebūtų labai sunkios pasekmės po mūsų jau atlikto pasirengimo“, – pridūrė jis.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Anonimas

Nu ir kaušas tas tuščiagalvis bukius.

labai

gerai nereikejo uztat klausyt monarchu kuriu dienos kaip ir visu salos gyvenanciu pagal Darjana liko iki 2024m o po to panirs po vandeniu o po10000m o gal ir daugiau mokslininkai tirs tuos miestus ir nustatynes koks Dievas/ jus uz kazka nubaude ir nuspres kad tai buvo reptyloidu issigimusi veisle gabi bet savanaudiskai nezmoniska?...

Taip jau būna,

Kai baltoj pūkinėj galvoj tuščia.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS