B. Johnsonas po ES viršūnių susitikimo spręs, ar tęsti derybas dėl prekybos sutarties | Diena.lt

B. JOHNSONAS PO ES VIRŠŪNIŲ SUSITIKIMO SPRĘS, AR TĘSTI DERYBAS DĖL PREKYBOS SUTARTIES

Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Borisas Johnsonas tik pasibaigus ES viršūnių susitikimui Briuselyje spręs, ar tęsti derybas dėl prekybos sutarties po „Brexito“.

Praėjusiomis dienomis pasiekta pažangos, trečiadienį sakė vyriausybės atstovas. Tačiau esą ir toliau esą yra nesutarimų, pirmiausiai – dėl žvejybos teisių.

ES viršūnių susitikimas numatytas ketvirtadienį ir penktadienį. Prekybos sutartis turi padėti išvengti muitų ir prekybos ribojimų pasibaigus „Brexito“ pereinamajam laikotarpiui.

Pradžioje B. Johnsonas buvo iškėlęs ultimatumą susitarti iki ketvirtadienio. Tačiau dabar premjeras savo sprendimą veikiausiai paskelbs penktadienį, sakė vyriausybės atstovas. „Aš negaliu prognozuoti, koks tai bus sprendimas“, - pridūrė jis.

ES nenori paisyti Didžiosios Britanijos nustatyto termino ir pageidauja toliau intensyviai derėtis. Tai sakoma viršūnių susitikimo baigiamajame dokumente. Esą pažanga pagrindinėmis temomis dar nepakankama, kad prekybos susitarimas būtų pasiektas.

Londonas vasario 1-ąją išstojo iš ES, tačiau dar iki metų pabaigos lieka ES vidaus rinkoje ir Muitų sąjungoje. Pereinamąjį laikotarpį abi pusės norėjo išnaudoti prekybos susitarimui pasiekti, tačiau derybos sunkiai juda į priekį.

ES atstovų teigimu, derybos turėtų būti baigtos vėliausiai iki spalio pabaigos ar lapkričio pradžios. Nes priešingu atveju neužteks laiko sutartį ratifikuoti, kad ji metų sandūroje galėtų įsigalioti.

Viršūnių susitikimas patvirtins, kad ES nori „kiek įmanoma“ glaudžios partnerystės su Didžiąja Britanija, sakoma baigiamojo dokumento projekte.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS