B. Johnsonas: susitarimas dėl „Brexit“ – pasiektas | Diena.lt

B. JOHNSONAS: SUSITARIMAS DĖL „BREXIT“ – PASIEKTAS

Jungtinė Karalystė ir Europos Sąjunga ketvirtadienį paskelbė po kelias dienas trukusių intensyvių paskutinės minutės derybų pasiekusios bendrais bruožais suformuluotą „Brexit“ susitarimą, tačiau jį dar turi oficialiai patvirtinti Bendrijos lyderiai ir ratifikuoti ES bei Jungtinės Karalystės parlamentai.

JK ir ES paskelbus apie pasiektą susitarimą dėl „Brexit“, svaro kursas pakilo į aukščiausią per penkis mėnesius lygį.

Didžiosios Britanijos valiutos kursas JAV dolerio atžvilgiu šoktelėjo daugiau kaip 1 proc. iki 1,2990 JAV dolerio. Tuo tarpu euras atpigo iki 85,76 penso.

Likus kelioms valandoms iki ES 28 valstybių lyderių susitikimo, JK ministras pirmininkas Borisas Johnsonas (Borisas Džonsonas) paskelbė, kad pavyko pasiekti naują susitarimą su Europos Sąjunga dėl šalies išstojimo sąlygų.  

„Turime puikų naują susitarimą, kuriuo susigrąžinama kontrolė“, – parašė jis socialiniame tinkle „Twitter“.

Premjeras paragino JK įstatymų leidėjus pritarti susitarimui per parlamento posėdį šeštadienį.

Europos Komisijos pirmininkas Jeanas-Claude'as Junckeris (Žanas Klodas Junkeris) savo ruožtu patvirtino, kad Briuselis ir Londonas pasiekė susitarimą dėl JK išstojimo sąlygų, kuris bus pateiktas ES lyderiams.

Borisas Johnsonas ir Jeanas Claude'as Junckeris / Scanpix nuotr.

„Kai yra valia, yra ir susitarimas – mes tokį turime! Tai sąžiningas ir subalansuotas susitarimas Europos Sąjungai ir JK, ir tai liudija mūsų įsipareigojimą surasti sprendimus“, – tviteryje parašė J. C. Junckeris.

„Rekomenduoju Europos Vadovų Tarybai patvirtinti šį susitarimą“, – sakė jis.

Europos Vadovų Taryba turi susirinkti vėliau ketvirtadienį.

ES vyriausiasis „Brexit“ derybininkas Michelis Barnier (Mišelis Barnjė) pranešė: „Mums pavyko rasti sprendinius, kurie visiškai garantuoja bendrosios rinkos vientisumą.“

„Sugalvojome naują ir teisiškai veiksmingą sprendinį, leisiantį išvengti [vadinamosios] kietos sienos, saugoti taiką ir stabilumą Airijos saloje“, – sakė jis.

„Tai yra sprendinys, tinkantis ES, JK ir Šiaurės Airijos verslui ir žmonėms“, – kalbėjo derybininkas.

DUP susitarimui nepritaria

Tačiau artimiausia kliūtis šio susitarimo ratifikavimui yra B. Johnsono sąjungininkai Šiaurės Airijos Demokratinė junionistų partija (DUP), iš anksto paskelbusi, kad nepritaria šiam susitarimui.

Susitarime numatyta, kad šioje provincijoje ir toliau galios ES muitų ir pridėtinės vertės mokesčio (PVM) nuostatos, o Britanijos ir Šiaurės Airijos sąjungos šalininkė DUP paskelbė, kad tam nepritars.

Po B. Johnsono pranešimo apie pasiektą susitarimą vienas šaltinis DUP sakė, kad partijos pozicija liko nepakitusi.

Kol kas neaišku, kiek B. Johnsono konservatorių Bendruomenių Rūmuose pritars šiam susitarimui, ar opozicija gali jį atmesti, ar bandyti surengti referendumą dėl „Brexit“ susitarimo patvirtinimo arba atmetimo.

JK parlamentas, kur konservatoriai neturi daugumos, triskart atmetė ankstesnį „Brexit“ susitarimą, sudarytą B. Johnsono pirmtakės Theresos May (Terezos Mei) vyriausybės su Briuseliu.

Opozicinės Leiboristų partijos lyderis Jeremy Corbynas (Džeremis Korbinas) paragino įstatymų leidėjus atmesti naują „Brexit“ susitarimo projektą.

„Atrodo, kad ministras pirmininkas susiderėjo dėl dar blogesnio susitarimo nei Theresa May“, – sakoma J. Corbyno pareiškime, paminint ankstesnį susitarimą, kurį parlamentas atmetė pernai lapkritį.

Jeremy Corbynas / Scanpix nuotr.

Pasiūlymais „sukeliamas pavojus maisto saugumui“, be to, Britanijos puoselėjamą valstybinę sveikatos apsaugos sistemą galėtų „perimti privačios JAV korporacijos“, pridūrė jis.

„Šis išdavikiškas susitarimas nesuvienys šalies ir turi būti atmestas“, – pareiškė socialistas.

Britų „Brexit“ partijos lyderis Nigelas Farage‘as taip pat pareiškė manantis, kad susitarimas turi būti atmestas. „Tai tiesiog nėra „Brexitas“, – sakė N. Farage‘as ketvirtadienį stočiai BBC. Didžioji Britanija esą sutartimi įsipareigoja tam tikrose politinėse srityse orientuotis į ES. N. Farage‘as agitavo išstoti iš ES be sutarties.

Susitarimui nepritaria ir mažesnė opozicinė Liberalų demokratų partija, žadanti, kad gavusi valdžią ji nepaisytų 2016 metų referendumo rezultato – rinkėjų sprendimo palikti Europos Sąjungą.

„Kova už „Brexit“ dar toli gražu nesibaigė“, – sakė liberaldemokratų lyderė Jo Swinson (Džo Svinson). Pasak jos, B. Johnsono susitarimas turės neigiamą poveikį britų ekonomikai, viešosioms paslaugoms ir aplinkai.

„Kai šis susitarimas pasieks parlamentą, mes pasinaudosime visomis įmanomomis progomis suteikti visuomenei galimybę balsuoti dėl „Brexit“ susitarimo, įtraukiant galimybę [balsuoti už] pasilikimą Europos Sąjungoje“, – pridūrė politikė.

Šiaurės Airijos demokratai junionistai sako negalintys palaikyti susitarimo

Šiaurės Airijos Demokratinė junionistų partija (DUP) pareiškė negalinti palaikyti parengto „Brexit“ susitarimo projekto. 

Scanpix nuotr.

„Demokratinė junionistų partija negalės palaikyti šių pasiūlymų parlamente“, – rašoma DUP išplatintame pareiškime.

Ši politinė jėga JK parlamente turi dešimt įstatymų leidėjų ir rėmė B. Johnsono mažumos vyriausybę.

DUP pareiškime priduriama, kad ketvirtadienį pasiektas susitarimas gali sužlugdyti Didžiojo penktadienio sutartį.

1998-ųjų Didžiojo penktadienio taikos susitarimas užbaigė tris dešimtmečius vykusį kruviną konfliktą tarp Šiaurės Airijos katalikų ir protestantų bendruomenių, nusinešusį daugiau nei 3 500 gyvybių.

Susitarimas „naudingas Airijai ir Šiaurės Airijai“

Airijos premjeras Leo Varadkaras (Lio Varadkaras) pareiškė, kad naujoji „Brexit“ sutartis bus naudinga visai Airijos salai.

„Ji gera tiek Airijai, tiek Šiaurės Airijai“, – parašė jis socialiniame tinkle „Twitter“, pristačius susitarimo projektą per Belgijos sostinėje vykstantį ES viršūnių susitikimą.

JK parlamentas šeštadienį svarstys „Brexit“ susitarimą

Jungtinės Karalystės įstatymų leidėjai nedidele persvara nubalsavo už pasiūlymą šeštadienį surengti posėdį, per kurį bus svarstomas naujas vyriausybės „Brexit“ susitarimas.

Tai bus pirmas šeštadieninis JK parlamento posėdis per pastaruosius 37 metus.

Bendruomenių Rūmai pasiūlymui sušaukti posėdį šeštadienį pritarė 287 balsais prieš 275.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Idiotui

Tavo profesionalai MG liberalai tamsioj skylėj sėdi ir kitus klampina

Bravo, pagaliau

O, tai jau pradėjo atrodyti, kad Europos Sąjungoje vyksta tas pats kas pas mus “profesionalių” idiotų valdomoje Lietuvoje tik didesniu mastu.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS