B. Netanyahu: Izraelis neatkurs 2005-aisiais evakuotų nausėdijų | Diena.lt

B. NETANYAHU: IZRAELIS NEATKURS 2005-AISIAIS EVAKUOTŲ NAUSĖDIJŲ

  • 0

Izraelis neketina atkurti beveik prieš du dešimtmečius evakuotų Vakarų Kranto nausėdijų, trečiadienį pareiškė ministro pirmininko Benjamino Netanyahu (Benjamino Netanjahaus) biuras po to, kai balsavimas parlamente sukėlė JAV pyktį.

Įstatymų leidėjai antradienį nubalsavo už tai, kad būtų panaikinta dalis įstatymo, draudžiančio izraeliečiams gyventi okupuoto Vakarų Kranto teritorijose, kurias vyriausybė evakavo 2005 metais.

Tais metais Izraelis vienašališkai pasitraukė iš Gazos Ruožo ir iškeldino žydų naujakurius iš pakrantės teritorijos bei keturių gyvenviečių Vakarų Kranto šiaurėje.

B. Netanyahu kanceliarija pareiškė, kad parlamento balsavimas panaikino „diskriminacinį ir žeminantį įstatymą, draudžiantį žydams gyventi Šiaurės Samarijoje, kuri yra mūsų istorinės tėvynės dalis“, panaudodama biblinį šiaurinio Vakarų Kranto pavadinimą.

„Tačiau vyriausybė neketina šiose teritorijose steigti naujų bendruomenių“, – priduriama pareiškime.

Gruodį į valdžią grįžęs B. Netanyahu pažadėjo Vakarų Krante plėsti nausėdijas, kurios pagal tarptautinę teisę laikomos neteisėtomis.

Jo teiginys, kad vyriausybė oficialiai neleis naujakuriams grįžti į keturias 2005 metais evakuotas vietas, nuskambėjo po to, kai Vašingtonas pareiškė, kad parlamento balsavimas jam kelia didžiulį nerimą.

„Šiandien paskelbti teisės aktų pakeitimai yra ypač provokuojantys“, – antradienį žurnalistams sakė JAV valstybės departamento atstovo spaudai pavaduotojas Vedantas Patelis.

V. Patelis teigė, kad šis žingsnis akivaizdžiai prieštarauja ministro pirmininko Arielio Sharono (Arielio Šarono) JAV prezidentui George'ui W. Bushui (Džordžui V. Bušui) duotiems pažadams ir vos prieš dvi dienas B. Netanyahu administracijos duotiems patikinimams.

Įstatymų leidėjų sprendimą pasveikino Izraelio naujakurių judėjimas, kuris vieną iš vietovių – Homešą – pavertė savo tikslo simboliu.

Kraštutinių dešiniųjų pažiūrų Izraelio finansų ministras Bezalelis Smotrichas (Bezalelis Smotričas), kuris pats yra naujakurys, tviteryje parašė, kad tai žingsnis įteisinant Izraelio buvimą Homeše.

2009 metais nedidelė aktyvistų grupė sugrįžo į šią vietą ir įkūrė žydų seminariją, kurią Izraelio kariuomenė ne kartą tikrino, kol galiausiai kariškiai leido jiems pasilikti.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS