B. Netanyahu paskyrė pirmąjį homoseksualumo neslepiantį Izraelio ministrą | Diena.lt

B. NETANYAHU PASKYRĖ PIRMĄJĮ HOMOSEKSUALUMO NESLEPIANTĮ IZRAELIO MINISTRĄ

  • 1

Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahus) trečiadienį paskyrė Amirą Ohaną eiti teisingumo ministro pareigas, ir jis yra pirmasis homoseksualumo neslepiantis ministras per visą šalies istoriją.

B. Netanyahu dešiniojo sparno partijai „Likud“ priklausantis A. Ohana paskirtas Jeruzalei rengiantis ketvirtadienį įvyksiančiam metiniam gėjų paradui.

„Amiras Ohana yra juristas, gerai išmanantis teisinę sistemą“, – sakoma premjero biuro pareiškime.

A. Ohana šį postą perėmė iš B. Netanyahu dešiniojo sparno varžovės Ayelet Shaked (Ajelet Šaked), kurią premjeras sekmadienį atleido drauge su švietimo ministru Naftali Bennettu (Naftaliu Benetu), premjerui po balandžio rinkimų nesugebėjus suformuoti vyriausybės.

B.Netanyahu pasirinko scenarijų, kai parlamentas paleidžia save ir pritaria naujiems rinkimams, kad Izraelio prezidentas Reuvenas Rivlinas nepavestų kam nors kitam formuoti vyriausybės.

A. Shaked ir N. Bennettas prieš kelerius metus išėjo iš „Likud“, bet jų partija „Naujoji dešinė“ (HaYamin HeHadash)  per balandžio rinkimus negavo pakankamai balsų, kad patektų į Izraelio parlamentą.

Izraelio ministrai po rinkimų lieka savo postuose, kol suformuojama nauja administracija. Tačiau B. Netanyahu biuras savaitgalį patvirtino A. Shaked ir N. Bennetto atleidimą.

Į teisingumo ministrus pretenduojantis Bezalelis Smotrichas (Bezalelis Smotričas) iš religinio kraštutinių dešiniųjų aljanso „Dešiniųjų partijų sąjunga“ (Ihud Miflagot HaYamin), pirmadienį sakė, kad šalis turėtų būti valdoma pagal Biblijos įstatymus, taip išprovokuodamas sekuliarių pažiūrų izraeliečių pasipiktinimą.

B. Netanyahu atsakė, kad „Izraelio valstybė nebus Halachos valstybė“, paminėdamas judėjų teisę.

Tūkstančiai žmonių ketvirtadienį turi susirinkti į „pasididžiavimo ir tolerancijos eitynes“ Jeruzalėje, kuriomis bus pareikšta parama LGBT bendruomenei. Mieste imamasi griežtų saugumo priemonių.

2015-aisiais vieną 16-metį šių eitynių demonstrantą mirtinai subadė žydas ultraortodoksas.

Izraelis vaizduoja save LGBT teisių pionieriumi regione, bet homoseksualumą griežtai atmeta konservatyvios religinės partijos, kurių paramos B. Netanyahu tikriausiai reikės norint suformuoti naują vyriausybę.

Izraelis taip pat buvo kaltinamas savo, kaip tolerantiškos valstybės, reputacijos stūmimu bandant atkurti liberalų įvaizdį, kuriam pakenkė okupacija Palestiniečių teritorijose.

B. Netanyahu suformuoti koaliciją nesisekė dėl griežtai pasaulietiško dešiniojo sparno politiko, buvusio gynybos ministro Avigdoro Liebermano (Avigdoro Lybermano) atsisakymo nusileisti dėl reikalavimo, kad religingi žydai privalo tarnauti kariuomenėje kaip ir kiti izraeliečiai.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

...

Te visus pasaulio pedikus Izraelis pas save susirenka.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS