B. Netanyahu po JAV įspėjimų dėl ginklų: Izraelis pasirengęs „stovėti vienas“ | Diena.lt

B. NETANYAHU PO JAV ĮSPĖJIMŲ DĖL GINKLŲ: IZRAELIS PASIRENGĘS „STOVĖTI VIENAS“

Izraeliečių ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahus) ketvirtadienį sakė, kad Izraelis yra pasirengęs „stovėti vienas“ dėl savo karo Gazos Ruože, Vašingtonui pažadėjus nebetiekti kai kurių ginklų, jei žydų valstybė vykdys pažadėtą puolimą Rafache.

„Jei turime stovėti vieni, stovėsime vieni“, – sakoma B. Netanyahu pareiškime.

Jis pakartojo pažadą, deklaruotą kelis kartus pastarąją savaitę, garsėjant tarptautinei kritikai dėl to, kaip jis vadovauja karui su palestiniečių islamistų organizacija „Hamas“.

Naujausias B. Netanyahu komentaras pasirodė JAV prezidentui Joe Bidenui (Džo Baidenui) trečiadienį interviu transliuotojui CNN įspėjus, kad jis nutrauks tam tikrų amerikietiškų ginklų tiekimą Izraeliui, jei šis vykdys didelio masto puolimą Gazos Ruožo pietuose esančiame Rafache, kur, kaip nurodo Jungtinės Tautos, prisiglaudė maždaug 1,4 mln. žmonių.

Kalbėdamas Izraelio Nepriklausomybės dienos, kai minima 1948 metų arabų ir Izraelio karo pabaiga, išvakarėse, B. Netanyahu nepaminėjo JAV grasinimo, bet pabrėžė, kad tuomet „mūsų buvo nedaug prieš daugelį“.

„Šiandien mes daug stipresni. Mes pasiryžę ir vieningi, kad įveiktume savo priešus ir tuos, kas nori mus sunaikinti, – tvirtino ministras pirmininkas. – Kovosime nagais. Tačiau turime daug daugiau nei nagai ir su ta pačia dvasios stiprybe, Dievui padedant, drauge laimėsime.“

Analitikai abejoja, kad JAV sprendimas iškart paveiks operatyvinę padėtį kare.

Izraelio kariuomenės atstovas spaudai kontradmirolas Danielis Hagari (Danielis Hagaris) vėlai ketvirtadienį pabrėžė, kad kariuomenė turi „pakankamai ginklų savo misijai Rafache užbaigti“.

„Jungtinės Valstijos nuo karo pradžios suteikė mums beprecedentę pagalbą, – sakė jis per televiziją. – Turime savų interesų ir jautriai reaguojame į JAV interesus.“

Izraelio ir „Hamas“ karas kilo po palestiniečių kovotojų spalio 7-osios išpuolio Izraelio pietuose, kai žuvo 1 170 žmonių, daugiausia civilių gyventojų, rodo oficialūs duomenys.

Per šią ataką „Hamas“ kovotojai pagrobė apie 250 įkaitų, iš kurių 128, Izraelio teigimu, tebėra Gazos Ruože, įskaitant 36 žuvusius įkaitus.

Pažadėjęs sunaikinti „Hamas“, Izraelis pradėjo didžiulį karinį puolimą. „Hamas“ valdomo Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerija pranešė, kad per karą šioje teritorijoje žuvo mažiausiai 34 904 žmonės, daugiausia moterys ir vaikai.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Virga

Savaitė ir čiu...psit musulmonams .....

>>>stovėk....

gal tu koks muslimas,ar šiaip durnius?

Stovėk stovėk

ir pasikark.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS