B. Netanyahu priekaištai sukėlė pasipiktinimą JAV | Diena.lt

B. NETANYAHU PRIEKAIŠTAI SUKĖLĖ PASIPIKTINIMĄ JAV

  • 0

Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu ketvirtadienį pareiškė, kad jo šaliai reikia Jungtinių Valstijų amunicijos kare už savo egzistenciją, tiesiogiai kreipdamasis į Baltuosius rūmus po to, kai šie sukritikavo jį už skundus dėl ginklų tiekimo, susijusio su karu Gazos Ruože.

„Esu pasirengęs kentėti asmeninius išpuolius su sąlyga, kad Izraelis gaus iš JAV amuniciją, kurios jam reikia kare už savo egzistenciją“, – sakė jis savo pareiškime.

Izraelio lyderio komentarai nuskambėjo po to, kai šią savaitę jis supykdė Vašingtoną savo vaizdo pareiškimu, kuriame apkaltino amerikiečius neperduodant Izraeliui ginklų ir šaudmenų.

JAV pareigūnai teigė nežinantys, apie ką kalbėjo B. Netanyahu.

„Šios pastabos mus labai nuvylė ir, be abejo, papiktino, atsižvelgiant į tai, kokią paramą suteikėme ir dar teiksime“, – žurnalistams sakė JAV nacionalinio saugumo tarybos atstovas spaudai Johnas Kirby.

Vašingtonas teigė, kad sulaikoma tik viena sunkiųjų bombų siunta, kilus nerimui, kad jos gali būti panaudotos tankiai apgyvendintose Gazos Ruožo vietovėse.

J. Kirby atskirai pranešė, kad JAV patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Jake'as Sullivanas ketvirtadienį turi susitikti su Izraelio kolega Tzachi Hanegbi ir strateginių reikalų ministru Ronu Dermeriu.

Vašingtonas yra pagrindinis Izraelio karinis rėmėjas, tačiau Baltieji rūmai išreiškė nusivylimą dėl didėjančio civilių aukų skaičiaus Gazos Ruože, kur Izraelis jau daugiau kaip aštuonis mėnesius vykdo operacijas prieš „Hamas“.

Remiantis oficialiais Izraelio duomenimis, per beprecedentį spalio 7-osios išpuolį Izraelyje žuvo 1 194 žmonės, daugiausia civiliai gyventojai.

„Hamas“ kovotojai taip pat pagrobė pustrečio šimto įkaitų, iš kurių maždaug pusė, Izraelio teigimu, tebėra Gazos Ruože, įskaitant apie 40 Izraelio kariuomenės laikomus žuvusiais.

Pažadėjęs sunaikinti „Hamas“, Izraelis pradėjo didžiulį karinį puolimą.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS