B. Obama: pokalbis su V. Putinu dėl Sirijos buvo produktyvus | Diena.lt

B. OBAMA: POKALBIS SU V. PUTINU DĖL SIRIJOS BUVO PRODUKTYVUS

  • 0

JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) sakė, kad per pirmadienio susitikimą su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu buvo „produktyvių“ diskusijų apie ugnies Sirijoje nutraukimą, dėl kurio anksčiau sunkiai sekėsi tartis.

„Turėjome produktyvių pokalbių apie tai, kaip atrodytų realus karo veiksmų nutraukimas“, – sakė B.Obama po susitikimo su V.Putinu Didžiojo dvidešimtuko (G-20) viršūnių susitikimo Kinijoje užkulisiuose.

Jaunimas nepritaria D. Trumpo pozicijai

JAV vadovas Barackas Obama (Barakas Obama) pareiškė manantis, kad jauni amerikiečiai „visiškai nepritaria“ respublikonų kandidato į prezidentus Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) griežtai pozicijai dėl imigracijos, ir tokio pat požiūrio laikosi dauguma amerikiečių.

„Jungtinėse Valstijose gaji sena inkliuzyvumo, imigracijos, įvairovės tradicija“, – sakė prezidentas sekmadienį CNN transliuotame interviu, įrašytą prieš B. Obamai išvykstant į Kiniją dalyvauti Didžiojo dvidešimtuko (G-20) viršūnių susitikime.

„Nemanau, kad kiek didesnis nei įprasta pono D. Trumpo dėmesys tai pakeistų“, – pridūrė B. Obama.

Jis taip pat pakartojo neabejojąs, kad 70-metis nekilnojamojo turto magnatas netaps jo įpėdiniu ateinantį sausį.

„Pastarojo meto viešosios nuomonės apklausos rodo, kad jam pavyko į savo pusę palenkti tam tikrą grupę žmonių, kurie mano, kad jų interesų nepaisoma, arba būgštauja dėl socialinių pokyčių. Taip pat tų, kurie pagrįstai nerimauja dėl ekonomikos ir galvoja, kad yra palikti nuošalyje. Tačiau jie nėra amerikiečių dauguma“, – sakė B. Obama.

„Pakalbėjus su jaunesniais žmonėmis aišku, kad kita amerikiečių karta visiškai nepritaria krypčiai“, kurią yra pasirinkęs D. Trumpas, pabrėžė prezidentas.

B. Obama taip pat sakė, kad svarbu „atidžiai stebėti“ nepakantumo augimą ir raginimus „uždrausti (patekti į šalį) tam tikrų grupių žmonėms“, akivaizdžiai turėdamas galvoje respublikonų kandidato į prezidentus pernai išsakytą raginimą uždrausti įvažiuoti į Jungtines Valstijas visiems musulmonams, „kol išsiaiškinsime, kas vyksta“.

Visgi B. Obama konstatavo, kad yra nusiteikęs optimistiškai.

Po virtinės itin prieštaringų pareiškimų apie imigrantus, atspindinčių D. Trumpo rinkimų štabe tvyrančią įtampą, verslo magnatas trečiadienį Finikso mieste Arizonoje pasakė nekantriai lauktą kalbą ir iš esmės pakartojo savo griežtą poziciją imigracijos klausimu, padėjusią jam triumfuoti respublikonų pirminiuose rinkimuose.

Kalbėdamas apie griežtas priemones, kurių imsis, jei lapkričio 8 dienos rinkimuose įveiks savo varžovę demokratę Hillary Clinton (Hilari Klinton), D. Trumpas pabrėžė, kad dokumentų neturintys ir nelegaliai Jungtinėse Valstijose gyvenantys migrantai, daugiausia meksikiečiai, neturės jokių galimybių įgyti JAV pilietybę.

Tačiau D. Trumpas atsisakė savo ankstesnio siūlymo prievarta deportuoti iš šalies visus dokumentų neturinčius migrantus, kurių yra apie 11 mln., veikiausiai įvertinęs milžiniškus logistinius iššūkius, su kuriais neišvengiamai tektų susidurti įgyvendinant tokio masto operaciją.

B. Obama nesusitiks su R. Duterte?

JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) pirmadienį suabejojo dėl planuojamo susitikimo su Filipinų prezidentu Rodrigo Duterte (Rodrigu Duterte), kai šis jo atžvilgiu paleido necenzūrinę tiradą.

„Jis spalvingas žmogus“, – pajuokavo B.Obama suplanuoto susitikimo akis į akį išvakarėse, bet paskui pabrėžė: „Visuomet noriu įsitikinti, ar dalyvausiu susitikime, kuris tikrai bus produktyvus.“

R.Duterte pirmadienį pasitelkdamas necenzūrinę leksiką įspėjo JAV prezidentą neklausinėti jo apie šalyje be teismo vykdomas egzekucijas.

Karingo būdo Filipinų lyderis prieš skrydį į Laosą sakė, kad yra suverenios valstybės vadovas, atskaitingas tik savo šalies žmonėms.

Pasak R.Duterte, B.Obama turi elgtis pagarbiai jo atžvilgiu, užuot uždavinėjęs jam klausimus, nes priešingu atveju, „kalės vaike, išplūsiu tave tame forume“.

Filipinų prezidentas taip atsakė į vieno žurnalisto klausimą, kaip jis ketina pasiaiškinti B.Obamai dėl šalyje vykdomų neteisminių egzekucijų.

R.Duterte birželio 30 dieną tapo Filipinų prezidentu ir paskelbė karą narkotikams. Per porą mėnesių šalyje jau buvo likviduota daugiau nei 2 tūkst. įtariamų narkotikų prekeivių.

Filipinų valdžios kruvina kova su narkotikų prekeiviais kelia nerimą žmogaus teisių grupėms ir Katalikų Bažnyčiai.

Tačiau R.Duterte nuogąstavimus atmeta ir ragina atvirai žudyti įtariamus nusikaltėlius. Jis taip pat tikina ginsiąs visus su nusikalstamumu kovojančius teisėsaugininkus nuo bet kokių ieškinių. 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS