B. Obama pavadino Dalai Lamą „geru draugu“ | Diena.lt

B. OBAMA PAVADINO DALAI LAMĄ „GERU DRAUGU“

  • 0

JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) ketvirtadienį pavadino Tibeto dvasinį vadovą Dalai Lamą „geru draugu“, per simbolinį viešą judviejų susitikimą, kuris turėtų užrūstinti Pekiną.

Kalbėdamas per oficialius maldos pusryčius Vašingtone B.Obama negailėjo pagyrų Nobelio taikos laureatui, kurį Kinija vadina separatistu.

„Norėčiau ypatingai pasveikinti gerą draugą“, – sakė B.Obama, pavadindamas Dalai Lamą „galingu pavyzdžiu to, ką reiškia gailiaširdiškumas“.

Jis „mus įkvepia kalbėti apie laisvę ir visų žmonių orumą“, – sakė B.Obama maždaug 3 tūkst. susirinkusių žmonių auditorijai.

Primą kartą B.Obama ir Dalai Lama pasirodė kartu viešai.

Trys ankstesni judviejų susitikimai vyko už uždarų durų ir už Ovalinio kabineto ribų, siekiant išvengti santykių pablogėjimo su Kinija.

Ketvirtadienio maldos pusryčiuose B.Obama ir Dalai Lama pasveikino vienas kitą iš skirtingų prabangios pokylių salės pusių.

Tradiciškai kroko ir kaštoninės spalvos drabužiais apsirengęs Dalai Lama nebuvo pasodintas prie pagrindinio stalo kartu su Obama ir kitais kalbėjusiaisiais, bet sėdėjo per nedidelį atstumą nuo pakylos.

Pastebėtas renginio šeimininkų, budistų lyderis sudėjo delnus, nusilenkė ir pirštais parodė taikos ženklą

Atsakydamas B.Obama taip pat sudėjo rankas.

Dalai Lama gyvena tremtyje Indijoje nuo 1959 metų, kai Tibete žlugo sukilimas.

Kaip nurodo užsienio žiniasklaida ir teisių gynėjų grupės, nuo 2009 metų, protestuodami prieš Pekino režimą, susideginti mėgino daugiau nei 130 etninių tibetiečių, dauguma jų mirė nuo sužalojimų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS