A. Babišas: prezidentas pažadėjo pavesti man formuoti vyriausybę Čekijoje | Diena.lt

A. BABIŠAS: PREZIDENTAS PAŽADĖJO PAVESTI MAN FORMUOTI VYRIAUSYBĘ ČEKIJOJE

Čekijos ministras pirmininkas Andrejus Babišas teigia, kad po parlamento rinkimų gavo prezidento pažadą, kad jam bus pavesta formuoti vyriausybę.

Prezidentas Milošas Zemanas prieš paguldant jį į ligoninę susitikime sekmadienį pažadėjo pavesti jam formuoti vyriausybę, „kai ateis laikas“, antradienį Čekijos televizijai sakė A. Babišas. „Mano reikalas yra sutikti arba ne“, - pridūrė jis. Kartu A. Babišas pareiškė esąs pasirengęs eiti į opoziciją.

Čekija po sekmadienį vykusių parlamento rinkimų yra politiškai sudėtingoje situacijoje. Prezidentas M. Zemanas sekmadienį buvo paguldytas į ligoninę ir gydomas intensyvios slaugos skyriuje. Tačiau, anot konstitucijos, jo uždavinys yra pateikti parlamentui kandidatą į premjero postą.

Anot čekų žiniasklaidos, M. Zemanas dar kelias savaites gali praleisti ligoninėje. Prahos karinės universitetinės klinikos atstovė agentūrai AFP sakė, kad M. Zemano sveikatos būklė „nepasikeitusi“.

Nepaisant jo partijos pralaimėjimo rinkimuose, A. Babišas tikisi likti poste. Rinkimus laimėjo opozicinis aljansas „Spolu“ („Kartu“), nežymia persvara įveikęs A. Babišo partiją ANO. „Spolu“ su kairiuoju liberaliu opoziciniu aljansu, vadovaujamu Piratų partijos, parlamente turėtų daugumą – 108 vietas iš 200 – ir galėtų formuoti koalicinę vyriausybę.

Tačiau M. Zemanas, kuris laikomas A. Babišo sąjungininku, metų pradžioje pareiškė, kad kandidatu į vyriausybės vadovus siūlys partijos lyderį, o ne partijų aljanso vedlį.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS