Baigėsi terminas B. Netanyahu ir B. Gantzui suformuoti Izraelio vyriausybę | Diena.lt

BAIGĖSI TERMINAS B. NETANYAHU IR B. GANTZUI SUFORMUOTI IZRAELIO VYRIAUSYBĘ

Ketvirtadienį baigėsi terminas, iki kurio Izraelio parlamento pirmininkas Benny Gantzas (Benis Gancas) ir ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahus) turėjo suformuoti vienybės vyriausybę.

Prezidentas Reuvenas Rivlinas buvo suteikęs buvusiam kariuomenės vadui centristui B. Gantzui laiko iki trečiadienio vidurnakčio susitarti su B. Netanyahu.

R. Rivlinas yra sakęs, kad jei jiems nepavyks pasiekti susitarimo, jis paves Izraelio parlamentui siūlyti kandidatą į premjerus, o tai veikiausiai dar ilgiau pratęstų beprecedentę politinę aklavietę šalyje.

Dešiniųjų pažiūrų premjeras B. Netanyahu ir centristas buvęs Izraelio kariuomenės vadas B. Gantzas per pastaruosius metus buvo surėmę ietis net trejuose aiškaus nugalėtojo neišaiškinusiuose rinkimuose.

Po paskutinių praėjusį mėnesį vykusių rinkimų abiems lyderiams pritrūko mandatų, kad turėtų daugumos palaikymą parlamente ir galėtų sudaryti veiksmingą valdančiąją koaliciją.

Prasidėjus koronaviruso epidemijai, per kurią Izraelyje buvo patvirtinta daugiau nei 12 tūkst. užsikrėtimo atvejų, pasigirdo raginimai formuoti laikiną nepaprastosios padėties vyriausybę.

Po kovo mėnesio rinkimų aljansui „Mėlyna ir balta“ vadovaujantis B. Gantzas gavo mandatą per keturias savaites suformuoti naują vyriausybę.

Tačiau jam nepavyko to padaryti dėl didžiulio susiskaldymo B. Netanyahu priešininkų parlamento bloke.

Tapęs Kneseto pirmininku B. Gantzas žadėjo toliau siekti susitarimo su B. Netanyahu.

Pirmadienį, R. Rivlino skirtam laikui artėjant prie pabaigos, B. Gantzas ir B. Netanyahu paprašė prezidento pratęsti vyriausybės formavimui skirtą laiką, nes jie esą beveik pasiekė susitarimą, ir prezidentas pratęsė terminą iki trečiadienio pabaigos.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS