Balsavusiųjų apklausa: leiboristai didele persvara laimi JK rinkimus | Diena.lt

BALSAVUSIŲJŲ APKLAUSA: LEIBORISTAI DIDELE PERSVARA LAIMI JK RINKIMUS

Jungtinės Karalystės parlamento rinkimus didele persvara laimi Leiboristų partija, rodo balsavusiųjų apklausos rezultatai, paskelbti užsidarius rinkimų apylinkėms.

Apie tai penktadienį skelbia britų transliuotojai BBC, „Sky News“ ir ITV.

Apklausa rodo, kad leiboristams turėtų atitekti 410 vietų parlamente, konservatoriams – 131, liberalams demokratams – 61, naujai prieš imigrantus nusistačiusiai Nigelo Farage'o (Naidželo Faradžo) partijai „Reformuokime JK“ (Reform UK) – 13, o Škotijos nacionalinei partijai – 10 vietų.

Likusias vietas 650 vietų parlamente turėtų pasidalyti mažesnės politinės jėgos: Velso partijai „Plaid Cymru“ turėtų atitekti keturi mandatai, žaliesiems prognozuojamos dvi vietos, o dar 19 – kitiems.

Tai sufleruoja, kad ministro pirmininko Rishi Sunako (Rišio Sunako) Konservatorių partija bus išstumta iš valdžios po 14 valdymo metų.

Prieš šešias savaites R. Sunakas nustebino apžvalgininkus ir daugumą savo paties įstatymų leidėjų, kai nustatė rinkimų datą liepos 4 dieną, šešiais mėnesiais anksčiau, nei reikalauja įstatymai.

Beveik neabejotina, kad naujuoju JK premjeru taps 61 metų leiboristų lyderis Keiras Starmeris (Kiras Starmeris).

Įraše socialiniame tinkle „X“ jis parašė: „Visiems, kurie agitavo už leiboristus šiuose rinkimuose, visiems, kurie balsavo už mus ir pasitikėjo mūsų pasikeitusia Leiboristų partija – ačiū.“

R. Sunakas žinute „X“ taip pat padėkojo savo šalininkams.

Balsavimas prasidėjo ketvirtadienio rytą daugiau kaip 40 tūkst. rinkimų apylinkių visoje šalyje – nuo bažnyčių salių, bendruomenių centrų ir mokyklų iki užeigų ir net laivo. Duris rinkimų apylinkės užvėrė 22 val. vietos (penktadienį 0 val. Lietuvos) laiku.

Balsavusiųjų apklausos paprastai padeda susidaryti apytikrį vaizdą apie pagrindinių partijų rezultatus.

Visą naktį rezultatai plūs iš 650 JK rinkimų apygardų, o penktadienį auštant rytui laimėjusi partija turėtų peržengti 326 vietų parlamente slenkstį, kad turėtų daugumą.

Jei apklausos rezultatai pasitvirtins, penktadienį R. Sunakas apsilankys pas valstybės vadovą karalių Charlesą III (Karolį III) ir pateiks atsistatydinimo iš ministro pirmininko pareigų pareiškimą.

K. Starmeris po to susitiktų su monarchu, kad priimtų jo kvietimą vadovauti kitai vyriausybei ir tapti premjeru.

Po to leiboristas nuvyktų į Dauningo gatvę – JK lyderių biurą ir rezidenciją – kur, prieš skirdamas ministrus, turėtų pasakyti kalbą.

Tai vainikuotų įspūdingą buvusio žmogaus teisių teisininko ir vyriausiojo prokuroro, pirmą kartą išrinkto parlamento nariu 2015 metais, politinį pakilimą.

Jis pažadėjo „nacionalinio atsinaujinimo dešimtmetį“, tačiau jo laukia nelengva užduotis atgaivinti stringančias viešąsias paslaugas ir smukusią ekonomiką.

Pirmosios jo darbo dienos bus įtemptos: kitą savaitę jis turės atstovauti Britanijai NATO viršūnių susitikime Vašingtone, o vėliau šį mėnesį priimti Europos šalių vadovus aukščiausiojo lygio susitikime Pietų Anglijoje.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

laukime kas čia bus

Socialdemokratų idėjos užkariauja oasaulį

Aaa

Išpirdolino putkos drauga i ketvirta vieta po plakato su putinu paskelbimo

SUSIJUSIOS NAUJIENOS