Baltarusija išsakė kritiką Lietuvai: rūpinkitės ne Astravu, o Ignalinos AE | Diena.lt

BALTARUSIJA IŠSAKĖ KRITIKĄ LIETUVAI: RŪPINKITĖS NE ASTRAVU, O IGNALINOS AE

Astravo atominė elektrinė (AE) yra vienintelė tokia jėgainė pasaulyje, atlikusi naujų, griežčiausių standartų streso testus, o Lietuvai esą reikėtų susirūpinti ne baltarusių statoma AE, o savo požiūriu į skaidrumą ir atsakomybę branduolinės energetikos srityje, ypač – Ignalinos AE, pareiškė Baltarusijos užsienio reikalų ministerija (URM).

„Perskaitę eilinį Lietuvos URM pareiškimą dėl Baltarusijos AE, iškart prisiminėme Levo Tolstojaus žodžius: „kuo kaltesnis pats prieš savo, kad ir paslėptą, sąžinę, tuo labiau nori nevalingai ieškoti kitų kaltės, ypač tų, prieš kuriuos pats kaltas“. Mūsų nuomone, šie žodžiai daug ką paaiškina“, – sakoma Baltarusijos URM komentare, kurį cituoja šalies naujienų portalas tut.by.

Baltarusių diplomatai taip sureagavo į Lietuvos URM praeitą savaitę paskelbtą pranešimą, kuriame užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius ragina Baltarusiją kuo greičiau pateikti Astravo AE streso testų proceso metu identifikuotų trūkumų pašalinimo veiksmų planą Europos branduolinės saugos reguliuojančių institucijų grupės peržiūrai.

„Per tris mėnesius žadėtas parengti Baltarusijos nacionalinis veiksmų planas pavėlavo beveik metus. Raginame Baltarusiją artimiausiu metu pateikti streso testų proceso metu identifikuotų trūkumų pašalinimo veiksmų planą Europos branduolinės saugos reguliuojančių institucijų grupės peržiūrai. Plano peržiūra ir jo įgyvendinimo priežiūra yra kritiškai svarbi visų būtinų priemonių savalaikiam vykdymui“, – URM pranešime cituojamas L. Linkevičius.

Pasak Baltarusijos URM, Astravo AE atlikti streso testai ir ekspertų patikros neatskleidė jokių trūkumų, kurie gali kelti pavojų jėgainės saugumui.

„Astravo AE projektas šiuo metu yra vienintelis toks pasaulyje, kuriame buvo atlikti streso testai pagal pačius naujausius, griežtesnius standartus. Jei streso testai Europos atominėse jėgainėse būtų atlikti ne prieš 7-8 metus, o dabar, tai ir jiems būtų pateiktos atitinkamos rekomendacijos“, – pabrėžė Baltarusijos URM.

Diplomatų teigimu, Lietuva turėtų rūpintis ne Astravo AE, o savo pačios skaidrumu ir atsakomybe branduolinės energetikos srityje.

„Pavyzdžiui, Europos reguliuotojai po streso testų rekomendavo Lietuvai atlikti Ignalinos AE panaudoto branduolinio kuro baseinų saugumo analizę ir išnagrinėti galimo žemės drebėjimo atvejį. Lietuva to nepadarė, apsiribojusi tik konservatyviais vertinimais. Kitų rekomendacijų įgyvendinimui Lietuvai prireikė 6 metų. Neseniai iš Lietuvos reguliuotojo (Valstybinės atominės energetikos saugos inspekcijos, VATESI. – ELTA) sužinojome, kad nuo metų pradžios Ignalinos AE aptikta 10 pažeidimų. Mes, kaimynai, neturime jokios informacijos apie tai iš Lietuvos pusės – kas tai buvo per pažeidimai, kaip jie paveikė branduolinį ir radiacinį saugumą, kada jie bus pašalinti“, – piktinosi Baltarusijos URM.

ELTA primena, kad Baltarusija 2400 MW galios atominę elektrinę stato netoli Astravo miesto, nuo Vilniaus nutolusio vos per 50 km. Pirmąjį jėgainės reaktorių tikimasi paleisti jau šiemet, antrąjį - kitais metais.

Rašyti komentarą
Komentarai (16)

skaitytoja

reikėtų seimą ir prezidentūrą pastatyti šalia Ignalinos elektrinės įdomu ką tada sakytų mūsų "proto bokštai"

mazgotes

O kur stovi Ignalinos elektrine-Latvijos Baltarusijos pasienyjie.Tai kas ju atsiklause?Niekas netriuksmavo,viskas gerai,nes neturi koncervinio ruporo, primyztabarzdzio ozio.Jo, Amerikonai pastatytu Lietuvos centre,oziai bliautu gerai,cia amerikanski vitaminai.Dalbajobai.

Nigga

Didelė pagarba broliams baltarusiams. Siuskit ant trijų raidžių tuos ozyno darmajiedus. Mes mielai pirktume pigiai jūsų elektra jei būtų galima.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS