Baltarusija šalia Astravo AE įrengs 10 naujų radiacijos matavimo stočių | Diena.lt

BALTARUSIJA ŠALIA ASTRAVO AE ĮRENGS 10 NAUJŲ RADIACIJOS MATAVIMO STOČIŲ

  • 3

Netoli Astravo atominės elektrinės (AE) bus įrengta 10 naujų radiacijos matavimo stočių, skirtų radiacinės aplinkos kontrolei, praneša Baltarusijos hidrometeorologijos, radiacinės taršos ir aplinkos stebėsenos centro radiacijos stebėjimo tarnybos vadovas Michailas Kovalenka.

„Šios automatinės stotys bus pastatytos Baltarusijos AE operatoriaus, jos turėtų pradėti veikti iki jėgainės paleidimo. Šių punktų įrengimo vietos jau patvirtintos, jos bus išdėstytos 12,9 kilometro spinduliu nuo Astravo AE“, - sakė M. Kovalenka, o jį cituoja Baltarusijos valstybinė naujienų agentūra BELTA.

Šiuo metu Baltarusijoje veikia iš viso penkios automatinės radiacinės aplinkos kontrolės sistemos: Astravo AE poveikio teritorijoje, įskaitant ir kitose valstybėse įrengtas stotis, veikia 22 radiacijos matavimo punktai, dar 10 punktų - Astravo AE teritorijoje. Pagal Baltarusijos aplinkos ministerijos planą, jau veikianti radiacinės aplinkos kontrolės sistema ir planuojama Astravo AE skirta sistema papildys viena kitą.

„Astravo AE statybų teritorijoje taip pat veikia trys papildomi radiacijos krituliuose matavimo punktai, keturi radiacijos dirvožemyje matavimo punktai ir trys paviršinių vandens telkinių matavimo punktai“, - pridūrė M. Kovalenka.

Be to, tikino M. Kovalenka, Baltarusija šiemet ir kitąmet planuoja modernizuoti jau veikiančias radiacinės aplinkos kontrolės sistemas, kad jų veikla sutaptų su naujosiomis sistemomis šalia Astravo AE.

„Planuojama modernizacija - tai ne tik detektorių pakeitimas, bet ir giluminė modernizacija tiek programinės įrangos, tiek ir informacijos perdavimo priemonių“, - sakė M. Kovalenka.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

...

Taip, baltarusiams reikia tokių stočių, nes IAE vis dar grėsmę kelia.

:;(

O kai bus avarija, tai rodys tik detektoriai LT

Milirentgenas

Fain, tai tų automatinių radiacijos matavimų stočių rodmenis bus galima kiekvienam matyti internete realiu laiku.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS