Baltarusija teigia, kad Lenkija verčia migrantus grįžti atgal per sieną | Diena.lt

BALTARUSIJA TEIGIA, KAD LENKIJA VERČIA MIGRANTUS GRĮŽTI ATGAL PER SIENĄ

  • 2

Baltarusija pirmadienį apkaltino Lenkiją paleidus įspėjamuosius šūvius, panaudojus ašarines dujas ir fizinę jėgą, kad išstumtų migrantus, bandančius patekti į Europos Sąjungą.

Daugelį metų įšaldyti Minsko ir Varšuvos ryšiai pasiekė naujas žemumas po to, kai autoritarinis Baltarusijos vadovas Aliaksandras Lukašenka leido Rusijai pasinaudoti Baltarusijos teritorija užpuolant Ukrainą, kurią labai remia Lenkija.

Baltarusijos pasienio tarnyba teigė, kad Lenkijos pasieniečiai nuolat naudoja smurtą ir prievartą, kad atbaidytų pabėgėlius, įskaitant ašarinių dujų ir fizinės jėgos panaudojimą.

„Pastaruoju metu pasitaikė keli atvejai, kai lenkų kareiviai nuvedė užsieniečius prie tvoros pasienyje su Baltarusija, o paskui privertė juos išeiti per vartus gyvūnams“, – sakoma pareiškime.

„Tuo pat metu, siekdami įbauginti žmones, Lenkijos teisėsaugininkai nukreipė ginklus į pabėgėlius ir paleido kelis šūvius virš jų galvų“, – priduriama jame.

Minskas pareiškė, kad šaunamųjų ginklų naudojimas yra labai pavojingas ir gali sukelti pasienio konfliktą.

Anksčiau šį mėnesį Baltarusija pareiškė, kad Lenkijos orlaivis pažeidė jos oro erdvę, ir dėl šio incidento iškvietė Lenkijos reikalų patikėtinį. Lenkija šiuos kaltinimus pavadino melu.

Varšuva, NATO narė ir tvirta Ukrainos sąjungininkė, neseniai išreiškė susirūpinimą dėl rusų samdinių persikėlimo į Baltarusiją po birželį nepavykusio maišto.

Prieš dvejus metus iš Artimųjų Rytų ir Afrikos į Lenkiją, Latviją ir Lietuvą per Baltarusijos sieną pradėjo plūsti daugybė migrantų, siekiančių patekti į Europos Sąjungą.

Šalies valdžios institucijos mano, kad Baltarusijos autoritarinio vadovo A. Lukašenkos režimo bandymai išstumti migrantus per Latvijos, Lietuvos ir Lenkijos sienas yra hibridinio karo, nukreipto prieš šias šalis, metodas.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Taip

ir turi būti nėra ko brautis kaip vagims

kaip pereina

taip ir gryzti turi ,ir niekada nesugryzti .

SUSIJUSIOS NAUJIENOS