Baltarusijoje darbdaviai galės atleisti protestuoti raginančius darbuotojus | Diena.lt

BALTARUSIJOJE DARBDAVIAI GALĖS ATLEISTI PROTESTUOTI RAGINANČIUS DARBUOTOJUS

Baltarusijos darbdaviai turės galimybę atleisti darbuotojus, atliekančius administracinį areštą ar raginančius savo kolegas streikuoti, pirmadienį pareiškė darbo ir socialinės apsaugos viceministras Iharas Staravoitavas.

Darbo kodekse „atsirado keturi nauji pagrindai atleisti: jei darbuotojas neina į darbą atlikdamas administracinę bausmę; jei darbuotojas verčia kitus darbuotojus dalyvauti streike ar neleidžia jiems atlikti savo darbo pareigų; jei darbuotojas dalyvauja neteisėtame streike ar atsisako vykdyti savo pareigas be pateisinamos priežasties; taip pat jei darbuotojas pažeidžia darbo su asmeniniais duomenimis tvarką“, – televizijai „Belarus 1“ sakė I. Staravoitavas.

Viceministras pridūrė, jog atsirado galimybė laikinai nušalinti nuo pareigų asmenis, be rimtos priežasties raginančius kitus darbuotojus nedirbti.

„Ir, žinoma, norint, kad streikas būtų teisėtas, reikia atlikti visą jo paskelbimo procedūrą“, – sakė jis ir pabrėžė, jog streiko galimybė lieka teisės aktuose kaip kraštutinė darbo ginčo sprendimo forma.

Baltarusijoje sekmadienį įsigaliojo darbo santykių pataisos, leidžiančios lengviau nubausti, nušalinti ir atleisti darbuotojus. Taip pat uždrausta per demonstracijas kelti politinius reikalavimus.

Šalį kelis mėnesius buvo apėmę masiniai protestai prieš praėjusių metų rugpjūčio prezidento rinkimų, kurių laimėtoju buvo paskelbtas autoritarinis prezidentas Aliaksandras Lukašenka, vadovaujantis šaliai nuo 1994 metų, rezultatus. Opozicija ir Vakarų demokratijos tuos rinkimus laiko suklastotais.

Protestuotojai reikalavo A. Lukašenkos atsistatydinimo, politinių kalinių paleidimo ir naujų rinkimų organizavimo. Pastaruoju metu protesto akcijos yra smarkiai sumenkusios ir vietinio pobūdžio.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

///////

Nejaugi tie darbdaviai išvien su išprotėjusiu Lukošenka.?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS