Baltarusijos aktyvistai: vaikai šalyje yra politizuojami | Diena.lt

BALTARUSIJOS AKTYVISTAI: VAIKAI ŠALYJE YRA POLITIZUOJAMI

  • 3

Baltarusijos žmogaus teisių gynėjai teigia, kad Aliaksandro Lukašenkos režimas politizuoja vaikus, šalyje veikia penkios stovyklos, į kurias vežami vaikai iš Ukrainos.

„Tai, kas vyksta Baltarusijos švietimo sistemoje, mes matome du tikslus. Pirmiausia, tai – ideologinis komponentas, psichologinis komponentas, kur vaikams skiepijama ideologija, taip pat karinis patriotinis auklėjimas“, – ketvirtadienį per spaudos konferenciją Seime sakė žmogaus teisių gynėja, psichologė, buvusi Gardino vaikų hospiso direktorė Volha Vialichka.

Jos teigimu, po 2020-ųjų rugpjūtį Baltarusijoje kilusių masinių protestų dauguma vaikų buvo politizuoti.

Konferencijos rengėjų teigimu, remiantis šių metų sausio duomenimis, Baltarusijoje įkalinti aštuoni politiniai kaliniai, kurie už grotų sulaukė 18 metų arba dar yra nepilnamečiai. Visi jie sulaikymo metu buvo nepilnamečiai ir vėliau nuteisti laisvės atėmimo bausmėmis.

Teisininkė, Baltarusijos Helsinkio komiteto narė Kateryna Deykalo pažymėjo, jog Baltarusijos režimas naudoja kelias ideologines kryptys veikdamas vaikus. Jos teigimu, vaikai į geopolitinę situaciją verčiami žiūrėti antivakarietiškai, formuojamas teigiamas požiūris į Rusijos karą Ukrainoje.

Baltarusijos opozicijos grupės „Nacionalinis antikrizinis valdymas“ Arciomas Bruchanas teigė, kad nuo 2022-ųjų iki praėjusių metų gegužės iš Ukrainos pargobta apie 2 tūkst. vaikų nuo 6 iki 18 metų, o tai daryta bendradarbiaujant su Baltarusijos valdžios institucijomis.

Jo teigimu, Baltarusijoje identifikuotos penkios stovyklos, į kurias vežami vaikai iš Ukrainos.

Lietuvos generalinė prokuratūra yra pradėjusi tyrimą dėl galimai nusikalstamo Ukrainos vaikų perkėlimo į Baltarusiją.

Nuo Rusijos pradėto plataus masto karo pradžios iš Ukrainos neteisėtai išvežta tūkstančiai vaikų, dauguma – iš okupuotų pietinių ir rytinių Ukrainos regionų.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Saulius

Nesuprantu,ko baltaruskiai laksto su Vyčiu ant vėliavos.Tarkim jie išsilaisvina,tai jų herbas bus Vytis ,tik arklio uodega žemyn žiūrės.Kas pasaulyje žiūrės į arklio uodega,mes būsim lygūs bieloRUSAMS.Nejaugi niekad nebuvusi valstybe šalis herbo negali susikurti

Malkos

Vyti lauk is Lietuvos visus per 2 metus suvaziavusius rusakalbius! Ko neveiksni valdzia laukia?!

Apgailėtinas vaizdelis

Ukrainoje vaikai daromi hitlerjugendau, mažais baneros fiureriais. Skiepijama neapykanta ir karingumas RF. Kijevo banderpalaikiai mokina vakus žudyti. Tačiau tai yra normalu ES ir EŽTT.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS