Baltarusijos gynybos ministerija pranešė apie pratybas netoli sienų su Lietuva ir Lenkija | Diena.lt

BALTARUSIJOS GYNYBOS MINISTERIJA PRANEŠĖ APIE PRATYBAS NETOLI SIENŲ SU LIETUVA IR LENKIJA

  • 0

Baltarusijos gynybos ministerija pirmadienį pranešė apie pradėtas karines pratybas netoli sienų su Lietuva ir Lenkija.

Socialiniame tinkle „Telegram“ skelbiama, kad pratybos vyks Ašiužos poligone ir kitose vietovėse Gardino srityje.

Pranešime pažymima, kad pratybų metu bus treniruojamasi vadovavimo padaliniams kovinių operacijų metu ir jų kontrolės klausimais.

„Pasirengimo metu buvo aktyviai panaudota specialiosios karinės operacijos patirtis, t. y. plačiai naudojami dronai, tankų ir motorizuotųjų šaulių dalinių glaudi sąveika su kitais ginkluotųjų pajėgų daliniais“, – sakoma pranešime, kuriame pavartotas Kremliaus terminas pernai pradėtam plataus masto karui Ukrainoje pavadinti.

Jame priduriama, kad per pratybas bus paliesti taktinės medicinos klausimai, įskaitant sužeistųjų evakuaciją.

Manevrai vyksta netoli Suvalkų koridoriaus. Ministerija nepaminėjo, kad pratybose dalyvautų rusų privačios karinės bendrovės „Wagner“ kovotojai.

Lenkija neseniai vėl išreiškė susirūpinimą dėl galimų provokacijų iš kaimyninės Baltarusijos, po neilgai gyvavusio maišto Rusijoje priėmusios „Wagner“ samdinių.

Manevrai vyksta netoli Suvalkų koridoriaus. Ministerija nepaminėjo, kad pratybose dalyvautų rusų privačios karinės bendrovės „Wagner“ kovotojai.

 

Praėjusią savaitę Varšuva paskelbė, kad du Baltarusijos kariniai sraigtasparniai pažeidė Lenkijos oro erdvę, todėl Varšuva priėmė sprendimą sustiprinti savo šalies rytinę sieną.

Lietuvos ir Lenkijos lyderių teigimu, Baltarusijoje yra apie 4 tūkst. „Wagner“ samdinių, dalis jų yra dislokuoti arti abiejų šalių teritorijos. Lietuva artimiausiu metu ketina svarstyti dalies pasienio punktų su Baltarusija uždarymą, Lenkija svarsto galimybę visiškai užverti sieną su prorusiška kaimyne.

Savo ruožtu Lenkijos pasienio tarnyba paprašė Gynybos ministerijos pasiųsti prie sienos su Baltarusija dar tūkstantį karių. Lenkijos vidaus reikalų viceministras Maciejus Wasikas (Macejus Vonsikas) tai paaiškino tuo, kad pasienyje stebima nauja nelegalių migrantų banga.

Įtampa Lenkijos ir Baltarusijos pasienyje tvyro jau kelerius metus. Ji prasidėjo po to, kai iš Artimųjų Rytų ir Afrikos į Lenkiją, Latviją ir Lietuvą pradėjo plūsti daugybė imigrantų, siekiančių patekti į ES.

Lenkijos vyriausybė kaltina Rusiją ir Baltarusiją naudojantis migrantais siekiant destabilizuoti padėtį Lenkijoje ir kitose ES šalyse. Varšuva migraciją vadina hibridiniu karu ir atsakė į tai pastatydama aukštą sieną palei dalį savo sienos su Baltarusija.

Gairės: karas Ukrainoje, karinės pratybos, prie sienų su Lietuva ir Lenkija, Baltarusija
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS