Baltarusijos rinkimų komisija neleido V. Cepkalai dalyvauti prezidento rinkimuose | Diena.lt

BALTARUSIJOS RINKIMŲ KOMISIJA NELEIDO V. CEPKALAI DALYVAUTI PREZIDENTO RINKIMUOSE

Baltarusijos centrinė rinkimų komisija antradienį atmetė Valerijaus Cepkalos paraišką dalyvauti rugpjūtį rengiamuose šalies prezidento rinkimuose.

Toks komisijos sprendimas faktiškai panaikina bet kokią rimtą konkurenciją dabartiniam prezidentui Aleksandrui Lukašenkai, kuris siekia užsitikrinti šeštąją kadenciją valstybės vadovo poste per rugpjūčio 9-ąją vyksiančius rinkimus.

Buvęs Baltarusijos ambasadorius JAV ir sėkmingo aukštųjų technologijų parko įkūrėjas V. Cepkala Centrinei rinkimų komisijai pateikė 160 tūkst. surinktų parašų, kuriais remiamas jo iškėlimas kandidatu į šalies vadovus. Vis dėlto komisija pareiškė, kad tik 75 tūkst. jų yra galiojantys, o kandidatūros į prezidentus iškėlimui reikia ne mažiau kaip 100 tūkst. parašų.

Išvakarėse Baltarusijos vidaus reikalų ministerija paskelbė, kad atlieka patikrinimą pagal vieno Turkijos piliečio pareiškimą dėl galimai neteisėtos V. Cepkalos veiklos.

Pastarosiomis savaitėmis daug A. Lukašenkos kritikų ir varžovų buvo areštuoti, o visuomenėje populiarūs opozicijos veikėjai susidūrė su didelėmis kliūtimis, siekdami balotiruotis per artėjančius rinkimus, sako apžvalgininkai.

A. Lukašenkos pagrindiniu varžovu per šiuos rinkimus laikomas Viktoras Babaryka šį mėnesį buvo areštuotas įtariant finansiniais nusikaltimais, o kitą dieną prezidentas paskelbė, kad jo vyriausybė sužlugdė užsienio jėgų planą sukurstyti Baltarusijoje liaudies sukilimą.

Už grotų laikomas ir pretendentės į prezidentus Svetlanos Tichanovskajos rinkimų kampanijos štabo vadovas, jos vyras ir populiarus tinklaraštininkas Sergejus Tichanovskis.

Tarptautinė žmogaus teisių organizacija „Amnesty International“ anksčiau antradienį pripažino V. Babaryką bei S. Tichanovskį ir virtinę jų bendražygių bei tinklaraštininkų, anksčiau sulaikytų Baltarusijoje, sąžinės kaliniais.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Anonimas

Chuntai į Europos žmogaus teisių teismo ir kitų institucijų sprendimą nusispjauti. Bet jei taip padarytų Rusiją - mūsų konservai žviegtų iki apsitriedimo.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS