Baltarusijos URM žada paskelbti ES atsakomąsias sankcijas | Diena.lt

BALTARUSIJOS URM ŽADA PASKELBTI ES ATSAKOMĄSIAS SANKCIJAS

Baltarusija paruošė atsaką į naują Europos Sąjungos sankcijų paketą, penktadienį pranešė šalies Užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Anatolis Hlazas.

„Mūsų atsakomosios priemonės jau paruoštos. Kai kurios iš jų – gana jautrios. Tegul atskiri oponentai Europoje paskui nesistebi ir nebando permesti kaltės. Viskas labai aišku“, – sakoma A. Hlazo pareiškime ministerijos interneto svetainėje.

„Mes taip pat imamės tinkamų veiksmų mūsų piliečių ir juridinių asmenų teisėms ir teisėtiems interesams užtikrinti“, – pridūrė jis.

ES sprendimą paskelbti Baltarusijai trečią sankcijų paketą URM atstovas pavadino „visiškai kvailu, netoliaregišku ir visais atžvilgiais nuostolingu“. Pasak jo, šios sankcijos „sukels tik neigiamų pasekmių“.

„Panašūs veiksmai praeityje niekada nepasiekė užsibrėžto tikslo, nepasieks ir dabar. Taip pat nėra jokių iliuzijų, kad tai yra primityvus didelio masto tikslinės kampanijos, darančios didžiulį spaudimą mūsų šaliai, komponentas“, – nurodė A. Hlazas.

Pasak jo, ES sprendimas yra „įprastas užsienio kišimosi į nepriklausomos valstybės vidaus reikalus bandymas“, ir „šie žingsniai iš tiesų yra nukreipti prieš paprastų baltarusių interesus“.

A. Hlazas nurodė, kad „panašių sprendimų iniciatoriai turi prisiimti atsakomybę už konkrečiai padarytą žalą, įskaitant ekonominę“.

„Šis įžūlus Europos biurokratijos voliuntarizmas kada nors turi baigtis. Mes pasistengsime padaryti taip, kad nebūtų kaip praėjusį kartą – sprendimus pripažino neteisėtais, bet atsakingųjų nerado“, – pažadėjo jis.

„Esame įsitikinę, kad išspręsti egzistuojančius nesutarimus galima tik atviro, lygiateisio ir abipusiai pagarbaus dialogo keliu. Tokiam dialogui mes visada buvome ir esame pasirengę“, – pareiškė URM atstovas.

Ketvirtadienį ES išplėtė sankcijas Baltarusijai, įtraukdama į sąrašą fizinių ir juridinių asmenų, kuriems jos bus taikomos, pareigūnų, verslininkų ir bendrovių, artimų Aliaksandro Lukašenkos režimui.

Sankcijos įvestos 29 fiziniams ir septyniems juridiniams asmenims, Minsko režimui toliau griežtomis priemonėmis slopinant protestus, kurių dalyviai sulaikomi, persekiojami ir bauginami.

ES jau taiko sankcijas A. Lukašenkai, jo sūnui ir daugiau kaip pusšimčiui Minsko režimo pareigūnų.

Sankcijomis draudžiama išduoti vizas „juodajame sąraše“ atsidūrusiems Baltarusijos pareigūnams ir įšaldomas jų turtas bloke.

Tarp naujausių į šį sąrašą įtrauktų asmenų – verslininkai Aliaksandras Šakucinas ir Mikalajus Varabejus, kurių interesai svyruoja nuo statybų ir žemės ūkio iki naftos. Jie yra pirmieji verslininkai, kuriuos paveikė sankcijų režimas.

Be kita ko, sankcijos paskelbtos Baltarusijos generaliniam prokurorui, informacijos ministrui, vicepremjerui ir valstybinės televizijos vadovui.

Sankcijomis nusitaikyta ir į septynias A. Lukašenkos režimą remiančias kompanijas – tris privačias ir keturias valstybines.

Tarp jų yra ginklus ir karinę įrangą eksportuojanti „Beltecheksport“, viena pagrindinių nekilnojamojo turto vystytojų ir statytojų „Dana Holdings/Dana Astra“, Baltarusijos institucijoms sekimo platformą užtikrinanti bendrovė „Synesis“ ir kelios kompanijos, atsakingos už valstybės karo technikos politikos įgyvendinimą.

Baltarusiją jau penktą mėnesį krečia masiniai protestai dėl rugpjūčio 9-osios prezidento rinkimų, kurių laimėtoju buvo paskelbtas A. Lukašenka, vadovaujantis šaliai nuo 1994 metų.

Opozicija ir Vakarų demokratijos tvirtina, kad šie rinkimai buvo suklastoti, ir jų nugalėtoja laiko politikos naujokę Sviatlaną Cichanouskają, kovoje dėl prezidento posto pakeitusią savo įkalintą vyrą.

Protestuotojai reikalauja A. Lukašenkos atsistatydinimo, politinių kalinių paleidimo ir naujų rinkimų.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

atsiprašant

plika subine gali tik į balą tekštelt

ooo

toks toky pazino...tada jie tikrai lygiaverciai, vienodo protelio ,,partneriai,,

Faktas

Minskas ruošia naują sankcijų ES režimui paketą
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS