Baltarusių pilotai baigė taktinių branduolinių ginklų naudojimo mokymus Rusijoje | Diena.lt

BALTARUSIŲ PILOTAI BAIGĖ TAKTINIŲ BRANDUOLINIŲ GINKLŲ NAUDOJIMO MOKYMUS RUSIJOJE

Baltarusijos karinių oro pajėgų įgulos baigė taktinių branduolinių ginklų naudojimo mokymus pagal Rusijos planą dislokuoti šiuos ginklus savo sąjungininkės Baltarusijos teritorijoje, tęsiantis karui kaimyninėje Ukrainoje, penktadienį pranešė Rusijos gynybos ministerija.

Ministerija paskelbė vaizdo įrašą, kuriame vienas baltarusių pilotas sako, kad Rusijoje vykusiuose mokymuose Baltarusijos karinių oro pajėgų įgulos įgijo įgūdžių, reikalingų šiems ginklams naudoti.

Praėjusį mėnesį Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pareiškė, kad Maskva planuoja dalį savo taktinių branduolinių ginklų dislokuoti Baltarusijoje. Tai buvo dar vienas Kremliaus vadovo bandymas pasitelkti branduolinius grasinimus, kad atgrasytų Vakarus nuo paramos Ukrainai.

Rusija su Baltarusija yra sudariusi „sąjunginės valstybės“ susitarimą, kuriame numatyti glaudūs politiniai, ekonominiai ir kariniai ryšiai. Pernai vasarį Rusijos kariai pasinaudojo ir Baltarusijos teritorija, kad įžengtų į Ukrainą iš šiaurės. Jų ir toliau tebėra Baltarusijoje.

Į jėgą atsakysime tik jėga. Kitaip Vakaruose nesupranta.

Rusijos taktinių branduolinių ginklų dislokavimas Baltarusijoje priartintų juos prie potencialių taikinių Ukrainoje ir NATO narių Rytų ir Vidurio Europoje. Baltarusija turi 1 250 km sieną su NATO narėmis Latvija, Lietuva ir Lenkija.

Tokie ginklai skirti naikinti priešo karius mūšio lauke. Jų veikimo nuotolis palyginti nedidelis, o galia daug mažesnė, palyginti su branduolinėmis galvutėmis, kokias gali nešti tolimojo nuotolio strateginės raketos, kurios gali sunaikinti ištisus miestus.

V. Putinas sakė, kad taktinių branduolinių ginklų saugyklos Baltarusijoje bus baigtos statyti iki liepos 1 dienos. Rusija taip pat padėjo modernizuoti Baltarusijos karinius lėktuvus, kad jie būtų pritaikyti gabenti branduolinius ginklus, ir aprūpino šalį trumpojo nuotolio raketomis „Iskander“, kurios gali nešti branduolinę galvutę.

V. Putinas pabrėžė, kad Rusija ir toliau kontroliuos bet kokius Baltarusijoje dislokuotus branduolinius ginklus, kaip JAV kontroliuoja savo taktinius branduolinius ginklus NATO sąjungininkių teritorijoje.

Autoritarinis Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka užsiminė, kad dalis Rusijos strateginių branduolinių ginklų kartu su dalimi Maskvos taktinio branduolinio arsenalo gali būti dislokuoti Baltarusijoje.

Baltarusijos gynybos ministras Viktaras Chreninas penktadienį vėl užsiminė apie tokią galimybę, sakydamas, kad „tai galėtų būti kitas žingsnis“, jei Vakarai ir toliau laikytųsi, jo nuomone, priešiško kurso.

„Į jėgą atsakysime tik jėga. Kitaip Vakaruose nesupranta, – sakė V. Chreninas. – Mes jau ruošiame turimas aikšteles.“

Baltarusija, Kazachstanas ir Ukraina turėjo savo teritorijoje dislokuotų sovietinių branduolinių ginklų, tačiau po 1991 metais įvykusio Sovietų Sąjungos žlugimo perdavė juos Rusijai.

Rašyti komentarą
Komentarai (11)

Nu va

GITANUKAI,GABREIUKAI ,JAU IR ARTEJAM PRIE LIETUVOS ATLAISVINIMO NUO LIETUVIU,DEKU ,O DIDIEJI,NEPRILYGSTAMIEJI.

Cha

Ko čia taip triedžiat is baimės, narsuoliai ? Juk jus saugo NATO. Turėtumėt būti ramūs.

>>labai

nutversim tave už pautų,galvažudžių mylėtojau.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS