Baltieji rūmai: Iranas gali tiekti Rusijai balistines raketas, skirtas naudoti Ukrainoje | Diena.lt

BALTIEJI RŪMAI: IRANAS GALI TIEKTI RUSIJAI BALISTINES RAKETAS, SKIRTAS NAUDOTI UKRAINOJE

  • 0

Baltieji rūmai antradienį išreiškė susirūpinimą, kad Iranas gali aprūpinti Rusiją balistinėmis raketomis jos karui prieš Ukrainą, nurodė JAV nacionalinio saugumo pareigūnas.

Nacionalinės saugumo tarybos atstovas spaudai Johnas Kirby (Džonas Kerbis) pažymėjo, kad Iranas jau tiekia Rusijai dronus, valdomas bombas ir artilerijos šaudmenis. J. Kirby nurodė, kad spėjama, jog Teheranas planuoja žengti dar vieną žingsnį pagalbos Maskvai link.

Jis taip pat paminėjo rugsėjo mėnesį įvykusį susitikimą, kuriame iraniečiai priėmė Rusijos gynybos ministrą Sergejų Šoigu ir pademonstravo įvairias balistinių raketų sistemas. Šis susitikimas sukėlė Vašingtono susirūpinimą.

„Todėl esame susirūpinę, kad Iranas svarsto galimybę aprūpinti Rusiją balistinėmis raketomis, kurios būtų naudojamos Ukrainoje“, – žurnalistams teigė J. Kirby.

„Mainais už šią paramą Rusija Teheranui siūlo precedento neturintį bendradarbiavimą gynybos srityje, įskaitant raketas, elektroniką ir oro gynybą“, – pridūrė jis.

Šie komentarai išsakyti tuo metu, kai JAV prezidento Joe Bideno (Džo Baideno) prašymas skirti daugiau kaip 61 mlrd. dolerių (57,6 mlrd. eurų) skubų JAV finansavimą Ukrainos gynybai tebėra įstrigęs Kongrese.

Papildoma pagalba Ukrainai yra dalis didesnio 106 mlrd. dolerių (97,7 mlrd. eurų) JAV dolerių finansavimo prašymo, kurį pateikė demokratų prezidentas ir kuriuo taip pat siekiama paremti Izraelį, Taivaną ir JAV veiksmus pasienyje su Meksika.

Todėl esame susirūpinę, kad Iranas svarsto galimybę aprūpinti Rusiją balistinėmis raketomis, kurios būtų naudojamos Ukrainoje.

Vis daugiau respublikonų, kontroliuojančių Atstovų Rūmus, nepritaria tolesnei paramai Ukrainai, kovojančiai su Maskvos plataus masto invazija.

J. Kirby ir kiti aukščiausio rango JAV pareigūnai ragino Kongresą priimti sprendimą dėl pagalbos Ukrainai, teigdami, kad dabartinis finansavimas jau eina į pabaigą.

Spaudos konferencijoje J. Kirby taip pat atkreipė dėmesį į tai, kad Iranas šių metų pradžioje paskelbė, jog sudarė sandorį dėl naikintuvų Su-35 pirkimo iš Rusijos. Anot jo, Teheranas siekia iš Maskvos įsigyti papildomos karinės įrangos, įskaitant atakos sraigtasparnius, radarus ir orlaivius treniruotėms.

„Iš viso Iranas iš Rusijos siekia gauti milijardų dolerių vertės karinės įrangos, kad sustiprintų savo karinius pajėgumus“, – sakė atstovas spaudai.

„Rusija taip pat padeda Iranui plėtoti ir palaikyti palydovinius pajėgumus ir kitas kosmines programas“, – pridūrė jis.

Pasak J. Kirby, stiprėjanti Teherano ir Maskvos karinė partnerystė kenkia Ukrainai, Irano kaimyninėms šalims Vidurio Rytuose ir visai tarptautinei bendruomenei.

Be to, pareigūnas nurodė, kad Rusijos karinė samdinių bendrovė „Wagner“ Maskvos nurodymu ruošiasi aprūpinti oro gynybos pajėgumais Libano judėjimą „Hezbollah“ arba Teheraną.

J. Kirby pareiškė, kad JAV atidžiai stebi padėtį ir yra pasirengusi įvesti „kovos su terorizmu sankcijas Rusijos fiziniams ar juridiniams asmenims, kurie gali atlikti tokius destabilizuojančius sandorius“. Anksčiau Maskva naudojosi „Wagner“ norėdama paneigti savo įsitraukimą, visų pirma į užsienio karines operacijas.

Anot Vašingtono, tai, kad Kremlius naudojasi Irano ir Šiaurės Korėjos parama, rodo Rusijos neviltį. Šios dvi šalys dėl savo branduolinių programų ir žmogaus teisių padėties tarptautinėje arenoje yra smarkiai izoliuotos nuo likusio pasaulio.

Manoma, kad Teherano ir Pchenjano teikiama pagalba Rusija naudojasi atsižvelgdama į Kyjivo priešinimąsi ir pasaulinės koalicijos sėkmę trikdant Rusijos karinių prekių tiekimo grandines ir ieškant būdų pakeisti mūšio lauke prarastus ginklus. Baltieji rūmai spėja, kad Maskva kreipėsi į Šiaurės Korėją prašydama aprūpinti ją artilerija.

Amerikiečių pareigūnai teigia, kad Iranas taip pat tiekė Rusijai artilerijos ir tankų sviedinių jos kariniams veiksmams Ukrainoje.

JAV ir kitos šalys ėmėsi veiksmų, kad užkirstų kelią galimam tiekimui, pardavimui ar perdavimui, susijusiam su Iranu ir su balistinėmis raketomis, nurodė J. Kirby.

JAV taip pat pateikė rekomendacijas privačioms bendrovėms dėl Irano raketų įsigijimo praktikos, kad įsitikintų, jog jos netyčia neremia Teherano pastangų.

Anksčiau Baltieji rūmai pareiškė, kad Rusija susidomėjo galimybe iš Irano įsigyti papildomų pažangių atakos dronų, kuriuos galėtų naudoti kare Ukrainoje.

Birželį paskelbtose JAV žvalgybos išvadose teigiama, kad Iranas tiekia Rusijai medžiagas dronų gamyklai į rytus nuo Maskvos statyti, Kremliui siekiant užsitikrinti nuolatinį ginklų atsargų tiekimą į frontą.

Gairės: JAV, Johnas Kirby, Iranas, balistinės raketos, rusijai, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS