Baltieji rūmai: karinės pagalbos Ukrainai pristabdymas buvo įprasta procedūra | Diena.lt

BALTIEJI RŪMAI: KARINĖS PAGALBOS UKRAINAI PRISTABDYMAS BUVO ĮPRASTA PROCEDŪRA

Karinė pagalba Ukrainai buvo laikinai pristabdyta siekiant išsiaiškinti, ar tų lėšų skyrimas atitinka JAV politiką, ir tai nebuvo politinis bandymas blokuoti Kongreso sprendimus dėl išlaidų, ketvirtadienį praneša dienraštis „The Washington Post“, remdamasis Baltųjų rūmų biudžeto tarnyba.

„Dešimtmečius Administravimo ir biudžeto tarnyba (OMB) reguliariai naudojo savo skirstymo įgaliojimus užkirsti kelią lėšų naudojimui“, – rašoma OMB vyriausiojo juristo Marko Paolettos (Marko Paoletos) vidaus naudojimui skirtame dokumente, parengtame atsakant į Vyriausybės atskaitomybės tarnybos – aukščiausios vyriausybės audito institucijos – paklausimą apie karinės pagalbos Ukrainai sustabdymą.  

Patikslinama, kad periodiškai tenka pristabdyti lėšų skyrimą dėl įvairių priežasčių, įskaitant poreikį „užtikrinti, kad lėšos būtų naudojamos efektyviai, laikantis įstatyminių aktų, arba siekiant įvertinti, ar tos lėšos turi būti naudojamos konkrečiai veiklai“.  

Pasak „The Washington Post“, Administravimo ir biudžeto tarnyba rugpjūtį ir rugsėjį aštuonis kartus pratęsė karinės pagalbos Ukrainai įšaldymą. 

Administracijos aukšto rango pareigūnas pranešė laikraščiui, kad Administravimo ir biudžeto tarnyba pradėjo svarstyti klausimą dėl karinės pagalbos Ukrainai įšaldymo birželio 19-ąją – tą pačią dieną, kai prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) sužinojo apie pagalbą iš straipsnio savaitraštyje „Washington Examiner“.  

Kaip rodo vidaus naudojimui skirtas dokumentas, paskutinį kartą karinė pagalba buvo sustabdyta rugsėjo 10-ąją, o tada jos skyrimas buvo atnaujintas. 

Karinės pagalbos Ukrainai įšaldymas yra D. Trumpo atžvilgiu pradėto apkaltos tyrimo dėmesio centre.  

Atstovų Rūmų demokratai šią savaitę paskelbė du prezidento apkaltos straipsnius: dėl piktnaudžiavimo įgaliojimais ir trukdymo Kongreso darbui. 

Demokratai D. Trumpo apkaltos procedūrą pradėjo rugsėjo 24 dieną, amerikiečių informatoriui išreiškus susirūpinimą dėl liepos 25-ąją įvykusio D. Trumpo ir Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio pokalbio telefonu.

To pokalbio metu D. Trumpas ragino V. Zelenskį inicijuoti antikorupcinį tyrimą D. Trumpo potencialaus varžovo 2020 metų rinkimuose Joe Bideno (Džo Baideno) ir jo sūnaus Hunterio (Hanterio) atžvilgiu, taip pat atlikti tyrimą dėl tariamo Ukrainos kišimosi į 2016 metų JAV prezidento rinkimus.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS