Belgija grąžino nužudyto Kongo lyderio P. Lumumbos dantį jo šeimai | Diena.lt

BELGIJA GRĄŽINO NUŽUDYTO KONGO LYDERIO P. LUMUMBOS DANTĮ JO ŠEIMAI

Belgija pirmadienį perdavė šeimai paskutinius nužudyto Kongo lyderio Patrice'o Lumumbos palaikus – dantį, taip užversdama dar vieną niūrų savo kolonijinės praeities puslapį.

Vyriausiasis prokuroras Fredericas Van Leeuwas per televizijos transliuotą ceremoniją įteikė artimiesiems mažą, ryškiai mėlyną dėžutę, kurioje buvo dantis, ir sakė, kad teisiniai veiksmai, kurių jie ėmėsi, kad gautų relikviją, padėjo įvykdyti „teisingumą“.

Dantis turėjo būti įdėtas į konteinerį ir nuskraidintas į dabartinę Kongo Demokratinę Respubliką (KDR), kurioje 1961 m. separatistų ir Belgijos samdinių nužudytas P. Lumumba gerbiamas kaip kovos su kolonijine priespauda didvyris. P. Lumumbos sūnus Rolandas penktadienį per spaudos konferenciją Briuselyje sakė, kad restitucija leis jo šeimai „baigti gedulą“.

P. Lumumbos žmogžudystė ir žiauri Belgijos Kongo kontrolės istorija yra ilgalaikis abiejų šalių skausmo šaltinis. Aistringas Belgijos žiauraus valdymo kritikas P. Lumumba tapo pirmuoju savo šalies ministru pirmininku po nepriklausomybės atgavimo 1960 m. Tačiau jis susipyko su buvusia kolonijine valdžia bei JAV ir po kelių mėnesių, kai pradėjo eiti pareigas, buvo nuverstas per perversmą. 1961 m. sausio 17 d pietiniame Katangos regione jam buvo įvykdyta mirties bausmė, pasitelkus Belgijos samdinius, jis buvo vos 35 metų. Jo kūnas buvo apipiltas rūgštimi ir niekada nerastas. Tačiau dantį kaip trofėjų pasiliko vienas jo žudikų, Belgijos policijos pareigūnas.

P. Lumumbos šeima pateikė skundą, 2016 m. Belgijos valdžia konfiskavo dantį  iš policininko Gerardo Soete‘s dukters. KDR ketina surengti trijų dienų „nacionalinį gedulą“ birželio 27–30 d., per 62-ąsias nepriklausomybės metines, jos bus pažymimos palaikų palaidojimo ceremonija Kinšasoje.

P. Lumumbos vaikus pirmadienį taip pat priėmė Belgijos karalius Philippe'as, šį mėnesį keliavęs į Kongo Demokratinę Respubliką, kur pareiškė „didžiausią apgailestavimą“ dėl kolonijinės praeities. Istorikai teigia, kad jam valdant buvo nužudyti, sužaloti arba nuo ligų mirė milijonai žmonių, priversti rinkti gumą. Žemė taip pat buvo plėšiama dėl mineralinių išteklių, medienos ir dramblio kaulo.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

taip

belgu kolonizatoriai nerimsta tai tokiais dantu grazinimais tik ciniskai priespastato pries visuomene kuri matomai tokia nepakitus kaip jie patys gyvendami praeities iliuzijose kurios nebegriz ir s i reklamine procedura tik isryskina siu padaru /moralini/ menkuma kurio ir isv is nera tik ? kaip to danties dar nepardave juk tai /isvystito/ kapitalizmo padarai?===

SUSIJUSIOS NAUJIENOS