Belgijoje britiškoji koronaviruso atmaina tapo vyraujančia | Diena.lt

BELGIJOJE BRITIŠKOJI KORONAVIRUSO ATMAINA TAPO VYRAUJANČIA

  • 0

Užkrečiamesnė britiškoji koronaviruso atmaina dabar vyrauja Belgijoje, penktadienį paskelbė pareigūnai, aiškindami, kodėl šalyje vėl pradėjo daugėti užsikrėtimo atvejų.

„Praėjusią savaitę apskaičiavome, kad 53 proc. užsikrėtimo atvejų sukėlė JK atmaina, palyginti su 38 proc. savaite anksčiau“, – spaudos konferencijoje sakė vyriausybės kovos su epidemija darbo grupės atstovas Stevenas Van Guchtas.

Britiškoji padermė, turinti techninį pavadinimą B.1.1.7, yra laikoma „susirūpinimą keliančia atmaina“ dėl savo spartaus plitimo, nors ir neįrodyta, kad ji sukelia daugiau mirties ar hospitalizacijos atvejų negu ankstesnės koronaviruso formos.

Praėjusių metų pabaigoje pietryčių Anglijoje buvo nustatyti pirmieji britiškosios padermės atvejai. Tai paskatino Europos Sąjungos šalis greitai apriboti judėjimą iš Jungtinės Karalystės.

Manoma, kad dabartinės vakcinos nuo COVID-19 gerai apsaugo ir nuo britiškosios atmainos.

Tačiau panašu, kad Pietų Afrikoje (B.1.351) ir Brazilijoje (P.1) atsiradusios padermės turi tam tikrą atsparumą vakcinoms.

Belgijoje tik 2,2 proc. visų nustatytų COVID-19 atvejų sukėlė pietų afrikietiškoji atmaina, o 0,9 proc. – braziliškoji padermė.

Kaimyninėje Prancūzijoje pareigūnai nustatė, kad „maždaug pusė“ visų infekuotųjų užsikrėtė JK pirmąkart aptikta atmaina.

Remiantis penktadienį paskelbta ataskaita, praėjusią savaitę Belgijoje užfiksuota 24 proc. daugiau naujų užsikrėtimo atvejų, palyginti su ankstesne savaite.

Pasak S. Van Guchto, sergamumo rodikliai sugrįžo į prieš mėnesį fiksuotus lygius.

Taip pat daugėja hospitalizacijos atvejų: 1 761 užsikrėtusysis gydomas ligoninėse, iš jų 368 guli reanimacijoje.

Belgijoje jau beveik keturis mėnesius tęsiasi dalinis karantinas: naktį galioja komendanto valanda, o barai, restoranai ir kavinės yra uždarytos. Mokyklos savo durų neuždarė, bet studentai lanko paskaitas nuotoliniu būdu.

Europos Komisijos nuomone, Belgijoje ir dar penkiose ES valstybėse galioja pertekliniai kelionių ribojimai.

Nuo sausio 27 dienos Belgija uždraudė nebūtinas keliones į užsienį, net į tas valstybes, kur fiksuojama mažiau užsikrėtimo koronavirusu atvejų.

Belgijoje iš viso patvirtinti 763 885 COVID-19 atvejai ir kiek daugiau nei 22 tūkst. mirčių.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS