Belgrade protestuodami prieš rinkimų rezultatus aktyvistai paskelbė apie blokados planus | Diena.lt

BELGRADE PROTESTUODAMI PRIEŠ RINKIMŲ REZULTATUS AKTYVISTAI PASKELBĖ APIE BLOKADOS PLANUS

  • 12

Serbijos aktyvistai trečiadienį paskelbė, kad penktadienį ketina blokuoti Serbijos sostinę Belgradą, protestuodami prieš įtariamą rinkimų rezultatų klastojimą.

Serbijos opozicijos grupės užginčijo gruodžio 17 dieną vykusių parlamento ir vietos valdžios rinkimų, kuriuose prezidento Aleksandaro Vučičiaus partija teigė iškovojusi tvirtą pergalę, rezultatus.

Pagrindinė opozicijos stovykla „Serbija prieš smurtą“ tvirtino, kad etninių serbų rinkėjams iš kaimyninės Bosnijos ir Hercegovinos buvo leista nelegaliai balsuoti sostinėje.

Tarptautiniai stebėtojų organizacijos taip pat pranešė apie pažeidimus, o kelios Vakarų šalys išreiškė susirūpinimą dėl rinkimų proceso.

Trečiadienį šimtai protestuotojų, vadovaujamų studentų judėjimo „Borba“ (Kova), susirinko prie Belgrado universiteto Filosofijos fakulteto, reikalaudami peržiūrėti rinkimų sąrašus.

„Penktadienį skelbiame 24 valandas truksiančią blokadą“, – per mitingą sakė aktyvistas Ivanas Bijeličius.

Jis teigė, kad Belgrado blokada prasidės vidurdienį vietos (13 val. Lietuvos) laiku, tačiau užtvaros keliuose bus pašalintos šeštadienį, kad minia galėtų prisijungti prie kito vėliau vyksiančio protesto, kuriam vadovaus grupė intelektualų, menininkų ir įžymybių, prieš rinkimus raginusių žmones eiti balsuoti.

I. Bijeličius liepė miniai paskambinti į Viešojo administravimo ministeriją ir užduoti „vieną klausimą: „Kada atversite rinkimų sąrašą?“

A. Vučičiaus dešinioji Serbijos pažangos partija (SNS) parlamento rinkimuose surinko apie 46 proc. balsų, o pagrindinė opozicinė koalicija – 23,5 proc., rodo oficialūs rezultatai.

Protestuotojai yra pavieniais atvejais Belgrade pastatę kelių blokadas, ragindami anuliuoti rezultatus ir surengti naujus rinkimus.

Protestai kulminaciją pasiekė sekmadienio vakarą, kai protestuotojai bandė šturmuoti Belgrado rotušę, o policija juos vaikė pipirinėmis dujomis.

Demonstrantai vėliavų kotais, akmenimis ir kiaušiniais daužė sostinės administracinio pastato langus ir bandė įsibrauti į vidų.

Tuo tarpu Belgrado teismas nurodė keturiems asmenims, sulaikytiems per protestus, likti suimtiems iki 30 parų už „smurtinį elgesį viešame susirinkime“.

Dar šešiems asmenims dėl tų pačių kaltinimų paskirtas namų areštas, o vienas asmuo paleistas į laisvę, sakoma trečiadienį paskelbtame Belgrado aukštesniojo teismo pranešime.

Septyniems suimtiems protestuotojams, kurie anksčiau pripažino savo kaltę, buvo skirtos lygtinės laisvės atėmimo bausmės iki šešių mėnesių, priduriama pareiškime. Jiems taip pat buvo skirtos baudos iki 20 tūkst. Serbijos dinarų (171 euro).

Rašyti komentarą
Komentarai (12)

Mode

Įdomu, kaip tie jankiai sugeba būti turtingiausi, kurti geriausius filmus pasaulyje, išradimus, technologijas, inovacijas, būti Geidžiamiausia imigracijai šalimi ir turi laiko kištis į visų šalių rinkimus, organizuoti perversmų, rinkimus kiekvienam pasaulio kampelyje... Tiesiog nerealūs žmonės ir jų sugebėjimai. Pavydekit rusai, pavydėkit, sėdit visomis prasmėmis viduramžiuose ir savo kliedesius rašinėjat

Sitiem

JAValkatyno Apmokietam Kaktivistam laikas but pasirupint suharikais,arba zemkasiais.

Y

Rinkimai akivaizdžiai buvo suklastoti, tauta gali reikalauti laisvės ir nuversri korumpuotą valdžią. Serbai gali būti savarankiški, jiems nereikia ruskyno statytinių valdžioje
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS