Berlynas uždraudė per karo pabaigos minėjimą prie paminklų iškelti Rusijos vėliavas | Diena.lt

BERLYNAS UŽDRAUDĖ PER KARO PABAIGOS MINĖJIMĄ PRIE PAMINKLŲ IŠKELTI RUSIJOS VĖLIAVAS

  • 0

Berlyno teismas pirmadienį uždraudė prie trijų sovietinių paminklų Vokietijos sostinėje per Antrojo pasaulinio karo pabaigos minėjimą iškelti Rusijos vėliavas ir demonstruoti Rusijos simbolius.

Aukštesnysis administracinis teismas pareiškė sutinkantis su policija, kuri baiminasi, jog Rusijos vėliavos ir Georgijaus juostos gali būti suprastos kaip paramos Rusijos karui Ukrainoje simboliai.

„Dabartinėmis aplinkybėmis tai gali būti suprasta kaip paramos karui išraiška“ ir gali „reikšti norą naudoti smurtą“, rašoma teismo paskelbtame pranešime.

Policija iš pradžių buvo uždraudusi prie sovietinių paminklų gegužės 8–9 dienomis, kai yra minima Antrojo pasaulinio karo pabaiga, iškelti ir Ukrainos, ir Rusijos vėliavas.

Policija aiškino, kad „tęsiantis Rusijos ir Ukrainos karui, būtina išsaugoti atminimą, taip pat pagarbą šiems memorialams ir paminklams“.

Tačiau Berlyno žemesnės instancijos teismas šeštadienį panaikino šį draudimą, kurį užginčijo ukrainiečių ir rusų organizacijos, nes, pasak policijos, „kitaip pažvelgė į mūsų grėsmių įvertinimą“.

Ukrainiečių aktyvistai palankiai įvertino galimybę iškelti savo šalies vėliavas, tačiau išreiškė susirūpinimą dėl leidimo demonstruoti Rusijos simbolius.

Jaunųjų ukrainiečių Vokietijoje asociacija „Vitsche“ pareiškė, kad Georgijaus juosta „nuo 2014 metų naudojama teisinti ir šlovinti Rusijos puolimą prieš Ukrainą“.

Policija apskundė sprendimą dėl Rusijos simbolių ir aukštesnės instancijos teismas pirmadienį patenkino tą skundą.

Sprendimas leisti iškelti Ukrainos vėliavas lieka galioti, nes policija jo neskundė.

Gairės: Berlyno teismas, Rusijos vėliavos, sovietiniai paminklai Berlyne, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS