Berlynas: Vokietijoje dislokuotos JAV pajėgos svarbios pačių JAV ir Europos saugumui | Diena.lt

BERLYNAS: VOKIETIJOJE DISLOKUOTOS JAV PAJĖGOS SVARBIOS PAČIŲ JAV IR EUROPOS SAUGUMUI

Vokietijoje dislokuotos JAV pajėgos yra svarbios Europos ir Amerikos saugumui užtikrinti, antradienį teigė Vokietijos užsienio reikalų ministras Heiko Maasas, Donaldui Trumpui paskelbus, kad Vokietijoje dislokuotų kariškių skaičius bus sumažintas per pusę.

„Manome, kad JAV buvimas Vokietijoje yra svarbus ne tik Vokietijos saugumui, bet ir JAV saugumui, ir ypač Europos saugumui“, – vizito į Lenkiją metu, praėjus dienai nuo JAV prezidento pranešimo, sakė H. Maasas.

D. Trumpas teigė sumažinsiąs kariškių Vokietijoje skaičių dėl to, kad Vokietija aplaidžiai žiūrėjo į įsipareigojimus NATO ir „blogai“ elgėsi su JAV prekybos srityje.

Žurnalistams jis sakė, kad šiuo metu Vokietijoje yra dislokuoti 52 tūkst. JAV kariškių, šį skaičių prezidentas žada mažinti iki 25 tūkst.

Vis dėlto, pasak Pentagono, Vokietijoje nuolat yra dislokuota tik nuo 34 tūkst. iki 35 tūkst. JAV karių. Būrių rotacija gali lemti, kad kartais Vokietijoje būna dislokuota daugiau nei 50 tūkst. karių, tačiau toks skaičius fiksuojamas tik tam tikrais laikotarpiais.

H. Maasas teigė, kad Vokietijai dar nebuvo pranešta, kada ir kokiu būdu bus mažinamas dislokuotų karių skaičius.

„Nei JAV valstybės departamentas, nei Pentagonas kol kas apie tai nesuteikė jokios informacijos“, – sakė Vokietijos užsienio reikalų ministras.

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas antradienį teigė, kad JAV kariai Europoje užtikrina geresnę Europos ir JAV saugumo situaciją.

Aljanso šalių gynybos ministrai trečiadienį ir ketvirtadienį vaizdo konferencijų metu aptars šiuos D. Trumpo planus.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

is vokietijos perkels y lenkija

lenkai baisiai norejo jankiu vojaku , dabar tures maitint ,rengt ,algas moket , pirkt jankiska technika ir tapt atominio ginklo taikiniu ........

SUSIJUSIOS NAUJIENOS