Berlyne priešais Rusijos ambasadą pastatyta A. Navalno kameros kopija | Diena.lt

BERLYNE PRIEŠAIS RUSIJOS AMBASADĄ PASTATYTA A. NAVALNO KAMEROS KOPIJA

Berlyne kitoje gatvės pusėje priešais Rusijos ambasadą Aleksejaus Navalno šalininkai pastatė pilką ir niūrią kalinamo Kremliaus kritiko kameros kopiją.

A. Navalnas, garsiausias Rusijos prezidento Vladimiro Putino oponentas, pastaruosius dvejus metus yra laikomas griežčiausio režimo kalėjime į rytus nuo Maskvos.

Antradienį pristatydami instaliaciją A. Navalno šalininkai išreiškė viltį, kad ji atkreips dėmesį į baisias sąlygas, kuriomis jis yra laikomas.

Lankytojai uždaromi maždaug 3 m ilgio ir 2,5 m pločio betoninėje dėžėje, primenančioje kamerą, kur dalį bausmės laiko kalėjo A. Navalnas.

„Manau, kad tai baisu“, – sakė 26 metų Ania Nikolajeva iš Sankt Peterburgo. Pasak jos, ji džiaugiasi, kad kameros makete pabuvojo labai trumpai.

„Keista, kai išties mažoje erdvėje yra tualetas ir tavo lova“, – pridūrė ji.

46 metų A. Navalnas kalinamas netoli Vladimiro miesto, apie 230 km nuo Maskvos. Jis buvo nuteistas dėl grobstymo – tai vienas iš kelių teismo nuosprendžių, kuriuos A. Navalnas vadina bandymais jį nutildyti.

Prie instaliacijos Berlyne antradienį apsilankė A. Navalno brolis Olegas, pusketvirtų metų kalėjęs Rusijoje ir prisidėjęs prie instaliacijos dizaino.

Šviesa į kameros modelį patenka pro langelį viename gale, blausiai apšviesdama mažą kriauklę, tualetą grindyse ir paprastą lovą, dieną sulenkiamą.

„Stebiuosi jo stiprybe, ypač psichine“, – sakė 45 metų Natalia Busch (Natalija Buš), reguliariai aukojanti A. Navalno organizacijai.

„Žmonės labai sutrikę, jiems padarė įspūdį sąlygos, kuriomis dabar laikomas Aleksejus Navalnas“, – sakė prie modelio dirbantis 42 metų savanoris Eugene'as Nasyrovas (Judžinas Nasyrovas).

Instaliacija atvira 24 valandas per parą, prie jos visuomet dirba savanorių. Ji stovės iki vasario 23-iosios – Rusijos invazijos į Ukrainą metinių išvakarių, sakė E. Nasyrovas.

2020 metais per išvyką į Sibirą A. Navalnas buvo apnuodytas sovietų gamybos nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“. Jis buvo gydomas Berlyne, o dėl pasikėsinimo į jį apkaltino V. Putiną.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Akivaizdu, kad

Vokiečių fašiszmas klesti, nori revanšo už pralaimėjimą antrame pasauliniame kare.

Anonimas

Kodel rusai tokie kantrūs ir iki šiol nepribaigia to išgamos ? Negali pasamdyti poros čečėnų ten kalėjime ? Aš toks kantrus tikrai nebūciau...

Mk

Ant kremliaus bus iškelta ukrainos,veliava
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS