JAV sekretorius A. Blinkenas atvyko į Egiptą sutvirtinti paliaubų tarp Izraelio ir palestiniečių | Diena.lt

JAV SEKRETORIUS A. BLINKENAS ATVYKO Į EGIPTĄ SUTVIRTINTI PALIAUBŲ TARP IZRAELIO IR PALESTINIEČIŲ

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas) trečiadienį atvyko į Kairą, dėdamas pastangas sutvirtini Egipto tarpininkautas paliaubas tarp Izraelio ir Gazos Ruožą kontroliuojančio islamistų judėjimo „Hamas“.

JAV diplomatijos vadovas jau susitiko su Izraelio ir palestiniečių lyderiais, išreikšdamas Vašingtono paramą penktadienį sudarytam paliaubų susitarimui, užbaigusiam 11 dienų trukusius Izraelio smūgius Gazos Ruože ir raketų leidimą iš šio anklavo į Izraelio teritoriją.

Po derybų su palestiniečių prezidentu Mahmudu Abbasu (Mahmudu Abasu) jo būstinėje Izraelio okupuotame Vakarų Krante A. Blinkenas pažadėjo atkurti Jungtinių Valstijų santykius su palestiniečiais, atnaujinant konsulato Jeruzalėje darbą, taip pat suteikiant milijonų dolerių vertės pagalbą karo nuniokotam Gazos Ruožui.

Toks pareiškimas liudija apie visiškai pasikeitusią Vašingtono poziciją nuo eksprezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) laikų. Ankstesnė administracija 2019 metais uždarė diplomatinę misiją palestiniečių teritorijose ir nutraukė paramą Palestinos Autonomijai.

Anot A. Blinkeno, ilgainiui galėtų būti sugrįžta prie „galimybės atnaujinti pastangas įgyvendinti dviejų valstybių sprendinį, kuris, mūsų nuomone, yra vienintelis būdas tvirtai užtikrinti Izraelio, kaip žydų ir demokratinės valstybės, ateitį – ir, žinoma, suteikti valstybę palestiniečiams, turintiems į ją teisę“.

Po susitikimo su Izraelio ministru pirmininku Benjaminu Netanyahu (Benjaminu Netanjahusu) antradienį jis pakartojo, kad JAV administracija palaiko Izraelio teisę gintis nuo islamistų judėjimo „Hamas“ raketų. Anot valstybės sekretoriaus, ši grupuotė neturėtų pelnytis iš pastangų remti Gazos Ruožo atstatymą.

Kaire A. Blinkenas turi susitikti su Egipto prezidentu Abdel Fattahu al Sisi (Abdel Fatahu Sisiu), o vėliau išvyks į Jordaniją derybų su karaliumi Abdullah II (Abdula II).

Egiptas palaiko nuolatinį ryšį su Gazos Ruožą valdančiu „Hamas“ judėjimu, nors JAV ir dauguma Europos valstybių boikotuoja šį judėjimą kaip teroristinę grupuotę.

Egiptas taip pat buvo pirmoji arabų valstybė, 1979 metais pasirašiusi taikos susitarimą su Izraeliu.

Gazos atstatymas

Kairas išsiuntė delegacijas į Tel Avivą ir Gazos Ruožą stebėti, kaip laikomasi paliaubų. Egiptas taip pat koordinuoja tarptautinę paramą ir pagalbą beveik 15 metų Izraelio blokadą išgyvenančios palestiniečių teritorijos atstatymui.

JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) antradienį kalbėjosi telefonu su Egipto kolega ir aptarė humanitarinės pagalbos teikimo pastangas. Tai buvo jau antras abiejų lyderių pokalbis telefonu per mažiau nei savaitę.

Visos šios lėšos bus administruojamos, kad būtų naudingos palestiniečiams, bet ne „Hamas“ judėjimui, kuris Gazos Ruožui atnešė tik kančias ir neviltį.

A. Blinkenas trečiadienį sakė, kad Jungtinės Valstijos ruošiasi skirti daugiau nei 360 mln. JAV dolerių (294,5 mln. eurų) finansinės pagalbos palestiniečiams, įskaitant 250 mln. JAV dolerių (204,5 mln. eurų), apie kuriuos buvo pranešta kovo ir balandžio mėnesiais.

Be to JAV administracija pridės 75 mln. dolerių (63,2 mln. eurų) pagalbos palestiniečiams, taip pat 5,5 mln. JAV dolerių (4,5 mln. eurų) skubios pagalbos nelaimės padarinių likvidavimui Gazos Ruože ir beveik 33 mln. JAV dolerių skubios humanitarinės pagalbos Jungtinių Tautų palestiniečių pabėgėlių reikalų agentūrai.

„Visos šios lėšos bus administruojamos, kad būtų naudingos palestiniečiams, bet ne „Hamas“ judėjimui, kuris Gazos Ruožui atnešė tik kančias ir neviltį“, – sakė A. Blinkenas.

Praėjusią savaitę A. F. al Sisi pažadėjo skirti 500 mln. JAV dolerių (409 mln. eurų) pagalbą Gazos Ruožo atstatymui.

Tebevykstant ginkluotam konfliktui Egiptas siuntė greitosios pagalbos automobilius į Gazos Ruožą, kad išvežtų sunkiausiai sužeistus žmones gydyti, ir nuo to laiko tiekia pagalbą maistu ir medikamentais per Rafacho sienos perėją – vienintelius vartus į palestiniečių anklavą, kurių nekontroliuoja Izraelis.

Britų užsienio reikalų sekretorius Jeruzalėje

Jungtinės Karalystės užsienio reikalų sekretorius Dominicas Raabas (Dominikas Rabas) trečiadienį atvyko į Jeruzalę, ragindamas nutraukti „smurto ratą“ ir Izraelio bei palestiniečių konfliktą dviejų valstybių sprendiniu.

Vėliausia karinė konfrontacija prasidėjo po kruvinų susirėmimų Jeruzalės Al Aksos mečetės teritorijoje – trečioje pagal svarbą islamo šventoje vietoje, kurią garbina ir žydai, vadinantys ją Šventyklos kalnu.

Izraelio saugumo pajėgos ėmėsi veiksmų prieš palestiniečių maldininkus tuose maldos namuose, einant į pabaigą musulmonų šventajam Ramadano mėnesiui.

Saugumo pajėgos taip pat siekė numalšinti protestus prieš palestiniečių šeimoms gresiantį iškeldinimą iš jų namų Rytų Jeruzalės Šeich Džaros rajone, siekiant užleisti vietą žydų naujakuriams.

Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, gegužės 10-ąją įsiplieskus 11 dienų trukusiam konfliktui, per Izraelio antskrydžius ir artilerijos ugnį pajūrio anklave žuvo 253 palestiniečiai, įskaitant 66 vaikus, taip pat nukentėjo daugiau nei 1 900 žmonių.

Iš Gazos Ruožo paleistos raketos ir kiti sviediniai Izraelyje nusinešė 12 gyvybių. Anot medikų, tarp aukų yra vienas vaikas, Izraelio arabas paauglys, izraeliečių karys, vienas Indijos pilietė ir du tailandiečiai, skelbia medikai. Be to, žydų valstybėje buvo sužeisti 357 žmonės.

Jungtinių Tautų žmogaus teisių taryba ketvirtadienį surengs neeilinę sesiją, kurioje pagrindinis dėmesys bus skiriamas Izraeliui. Taip pat bus svarstoma galimybė pradėti plataus masto tarptautinį tyrimą dėl žmogaus teisių pažeidimų ir smurto.

Tekste, kurį pateikė Pakistanas Islamo bendradarbiavimo organizacijos vardu, JT Žmogaus teisių taryba raginama „skubiai suformuoti  nuolatinę nepriklausomą tarptautinę tyrimo komisiją... okupuotose palestiniečių teritorijose, įskaitant Rytų Jeruzalę, ir Izraelyje“.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS