A. Blinkenas: JAV neįsitraukusios į jokią puolamąją operaciją | Diena.lt

A. BLINKENAS: JAV NEĮSITRAUKUSIOS Į JOKIĄ PUOLAMĄJĄ OPERACIJĄ

Jungtinės Valstijos „nėra įsitraukusios į jokią puolamąją operaciją“, penktadienį pareiškė amerikiečių valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas), pasirodžius pranešimams, kad Izraelis sudavė atsakomųjų smūgių Iranui.

„Nekalbėsiu apie tuos įvykius, apie kuriuos pranešta [...] Galiu tik pasakyti, mūsų ir G-7 narių vardu, kad koncentruojamės į deeskalaciją“, – per spaudos konferenciją po Didžiojo septyneto (G-7) užsienio reikalų ministrų susitikimo Italijos Kaprio saloje sakė amerikiečių diplomatijos vadovas.

A. Blinkenas atsisakė atsakyti į klausimus apie sprogimus Irane ir pranešimus, kad tai Izraelis sudavė atsakomųjų smūgių savo nesutaikomam priešui.

Irano valstybinė žiniasklaida pranešė, kad centrinėje Isfahano provincijoje anksti penktadienį nugriaudėjo sprogimų, o JAV žiniasklaida, cituodama amerikiečių pareigūnus, paskelbė, kad Izraelis sudavė atsakomųjų smūgių savo aršiam priešui Iranui.

Tuo metu iraniečių žiniasklaida atmetė galimybę, kad Iranas buvo užpultas iš užsienio.

Izraelis anksčiau įspėjo, kad imsis atsakomųjų veiksmų po to, kai beveik prieš savaitę Teheranas atakavo jį raketomis ir dronais, keršydamas už mirtiną smūgį Irano ambasadai Sirijoje, dėl kurio plačiai kaltinama žydų valstybė.

Nuo to laiko vis garsiau skamba būgštavimai, kad Gazos Ruože besitęsiantis Izraelio ir „Hamas“ karas gali išplisti regione.

Kiek anksčiau kalbėdamas su žurnalistais ministrų susitikimo šeimininkas italų diplomatijos vadovas Antonio Tajani (Antonijus Tajanis) sakė, jog Vašingtonas buvo iš anksto informuotas apie smūgius, bet daugiau detalių nepateikė.

„Jungtinės Valstijos buvo informuotos paskutinę akimirką“, – nurodė italų ministras, pridūręs, kad „tai tebuvo informacijos“ perdavimas, bet nepasakė, kas tai padarė.

Pranešimai apie smūgius dominavo G-7 ministrų susitikime penktadienį, o A. Tajani teko pakoreguoti antrosios derybų dienos darbotvarkę, bet viešos informacijos, apie tai kas nutiko, nebuvo daug.

Savo galutiniame pareiškime G-7 ministrai pareiškė: „Atsižvelgdami į pranešimus apie smūgius balandžio 19-ąją, raginame visas šalis dirbti siekiant užkirsti kelią tolesnei eskalacijai. G-7 ir toliau dirbs šiuo tikslu.“

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Pilietis

Tai o kieno rankomis žydai atakavo irana?

nuomonė

omg, tai kad JAV ir organizuoja visus karus pasaulyje, gal tik antrasis pasaulinis ne dėl jų intrigų prasidėjo

Ubagai

Kur 63 milijardai Ukrainai? Kur žadėtieji F-16?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS