A. Blinkenas Jungtinėse Tautose ragins nenaudoti bado kaip ginklo | Diena.lt

A. BLINKENAS JUNGTINĖSE TAUTOSE RAGINS NENAUDOTI BADO KAIP GINKLO

  • 0

Jungtinių Valstijų valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas) ketvirtadienį dalyvaus Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos posėdyje ir pasmerks maisto naudojimą kaip ginklą, teigė pareigūnai.

Apie tai pranešama Rusijai atsidūrus kritikos centre dėl savo karo Ukrainoje.

Antradienį JAV mėnesiui perėmė pirmininkavimą Saugumo Tarybai, todėl A. Blinkenas pasinaudos tribūna, kad kova su maisto trūkumu, ypač kai jis susijęs su konfliktais, taptų šio JT susitikimo tema.

„Badas neturi būti paverčiamas ginklu“, – pasakys A. Blinkenas Tarybai.

Vašingtonas siekia, kad susitikimo metu būtų priimtas bendras komunikatas, kurį jau pasirašė daugiau kaip 75 šalys, smerkiantis maisto kaip karo ginklo naudojimą, trečiadienį vakare su anonimiškumo sąlyga teigė vienas Valstybės departamento pareigūnas.

Kitas pareigūnas sakė žurnalistams, kad A. Blinkenas nesiekia paversti susitikimo susirėmimu su Rusija.

Tačiau Maskva neabejotinai atsidurs akiratyje dėl savo invazijos į Ukrainą ir neseniai įvykusio pasitraukimo iš vadinamojo Juodosios jūros grūdų sandorio.

Praėjusį mėnesį Rusija atsisakė pratęsti sandorį, kuriuo buvo leista eksportuoti Ukrainos grūdus Juodąja jūra. Dėl to smarkiai išaugo grūdų kainos, o tai stipriai paveikė neturtingesnes šalis.

2022 metų liepą pasirašytu susitarimu, kuriame Turkija veikė kaip JT remiama tarpininkė tarp Ukrainos ir Rusijos, siekta sumažinti bado pavojų pasaulyje, užtikrinant Ukrainos grūdų patekimą į pasaulio rinkas nepaisant karo.

„Rusijai nutraukus Juodosios jūros iniciatyvą, kviečių kainos vėl pakilo 17 procentų“, – sakė minėtas amerikiečių pareigūnas.

Trečiadienį Rusija smogė Ukrainos pietinio Odesos regiono uostų infrastruktūrai, taikydamasi į objektus, naudojamus grūdams eksportuoti.

A. Blinkenas taip pat paskelbs apie 362 mln. dolerių (329,54 mln. eurų) naują finansavimą programoms, skirtoms kovai su maisto trūkumu ir netinkama mityba keliolikoje Afrikos šalių ir Haityje, teigė pareigūnas.

JAV atstovai sakė, kad apie 345 mln. žmonių 79 šalyse kenčia nuo didelio maisto stygiaus.

Tarp daugelio bado pasaulyje priežasčių, be ginkluotų konfliktų, yra ir klimato kaita.

Gairės: karas Ukrainoje, Antony Blinkenas, badas, Jungtinės Tautos
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS